Κορυφαίοι επιστήμονες και ειδικοί μίλησαν για δύο «σύγχρονα εγκλήματα» της εποχής μας

Ενδοοικογενειακή βία και διακίνηση ανθρώπων στο τραπέζι της επιστημονικής εκδήλωσης του «ΒΙΑ STOP» στην Καβάλα υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Κατάμεστο ήταν το πρωί του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2018 το Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας για την επιστημονική εκδήλωση «Ενδοοικογενειακή βία και διακίνηση ανθρώπων – Δύο σύγχρονα εγκλήματα» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «ΒΙΑ STOP» και στην οποία προήδρευσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλος της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Γιώργος Τσακίρης

Η εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, τον δήμο Καβάλας και τη Βρετανική Πρεσβεία. Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου.

Οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν ήταν οι εξής:

  1. Το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής Βίας – Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας (εισηγητής κ. Βασίλειος Αδάμπας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας).
  2. Ποινική Διαμεσολάβηση – Η θεραπεία του δράστη ενδοοικογενειακής βίας (εισηγήτρια Ελένη Φώτου Δικαστική Ψυχολόγος ΒΙΑ STOP).
  3. Εκτίμηση επικινδυνότητας στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (εισηγητής Αλέξανδρος Τσακίρης Αστυνόμος Α’).
  4. Παρεμβάσεις σε επιζήσαντες ενδοοικογενειακής βίας (Δρ. Σεβαστή Χατζηφωτίου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΔΠΘ, Πρόεδρος ΒΙΑ-ΣΤΟΠ).
  5. Διακίνηση Ανθρώπων και η Σύγχρονη Δουλεία – Leanne Cross, Criminal Justice Advisor, Crown Prosecutor Service, British Embassy, Athens.
  6. Ηλικιακή εξακρίβωση ασυνόδευτων ανήλικων – Dr Σπυρίδων Κουτσούκης, Ειδ. Ιατροδικαστής ΒΙΑ-ΣΤΟΠ.