Κοπή βασιλόπιτας Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας: Η οικογένεια μεγαλώνει και «ταξιδεύει» την παράδοση εντός κι εκτός συνόρων [φωτογραφίες]

Και φέτος ο Σύλλογος ετοιμάζει ένα πλήθος δράσεων, με επίκεντρο την παράδοση και την προβολή της Καβάλας-Εκκλησία και Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασαν την έμπρακτη στήριξή τους στο έργο του ιστορικού θεματοφύλακα της παράδοσης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα η οικογένεια του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας έκοψε το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιανουαρίου 2018 την Πρωτοχρονιάτικη πίτα, ξεκινώντας ταυτόχρονα μια χρονιά η οποία προβλέπεται εξίσου παραγωγική με τις προηγούμενες.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του, απευθυνόμενος στα μέλη του Συλλόγου, «για την αγάπη που δείχνετε σ’ αυτό που κάνετε», ενώ υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη διατηρούσε πολύ στενή σχέση με το Λύκειο Ελληνίδων της πόλης. Παράλληλα, ευχήθηκε στον Σύλλογο «του χρόνου από 280 μέλη, να γίνετε 350».

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, τόνισε ότι «το Λύκειο Ελληνίδων δεν προσφέρει μόνο παράδοση, αλλά και ήθος και επίπεδο κι αυτό φαίνεται σε όλες σας τις εκδηλώσεις, γι’ αυτό και ο δήμος Καβάλας θα είναι μαζί σας σε ό,τι χρειαστείτε».

Στη μακρά ιστορία του Λυκείου στάθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, εξαίροντας το έργο «όλων των διοικήσεων, οι οποίες δείχνουν πάντα διάθεση να προβάλλουν την παράδοση και τον τόπο μας».

Στο ίδιο κλίμα και οι ευχές του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστα Αντωνιάδη, ο οποίος ξεχώρισε ως ένα ακόμα προσόν της οικογένειας του Συλλόγου τη συλλογικότητα, «στοιχείο απαραίτητο για να πάμε μπροστά», προσκαλώντας, παράλληλα, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου να παραστούν σε μια τουριστική έκθεση στο εξωτερικό, προβάλλοντας την Καβάλα και τις τοπικές της παραδόσεις.

«Όταν στηρίζεις και στέκεσαι δίπλα στην Εκκλησία και σε Συλλόγους όπως τον δικό σας, είναι σίγουρο ότι τα λεφτά δεν πάνε χαμένα, καθώς τα πολλαπλασιάζει και η Εκκλησία και τα μέλη των Συλλόγων με τις δράσεις του», δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος έτυχε και το φλουρί της βασιλόπιτας.

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής με τη σειρά του δήλωσε ότι «το Λύκειο Ελληνίδων δεν κρατάει όρθια και ζωντανή μόνο την παράδοση, αλλά και την πατρίδα μας και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το νέο έτος».

Από την πλευρά του ο πρώην Νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής δήλωσε ότι «το Λύκειο Ελληνίδων είναι ένας από τους ισχυρούς πυλώνες της παράδοσης και καλλιέργειας του πατριωτικού αισθήματος, γι’ αυτό και κάναμε αγώνα όλοι μας, μαζί με τον κ. Σιμιτσή, για να αποκτήσει ο Σύλλογος αυτό το κτίριο, το κτίριο όπου στεγάζεται, κάτι που το δικαιούται».

Ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς έκλεισε τον κύκλο των σύντομων χαιρετισμών, συγχαίροντας τα μέλη του Συλλόγου για την προβολή της παράδοσης και στο εξωτερικό, ενώ το επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αγγελική Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου, η οποία επιμελήθηκε και τα αρχεία του Λυκείου, ευχήθηκε για μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Όσον αφορά τις πάντα πλούσιες και κάθε χρόνο περισσότερες δράσεις του Συλλόγου εντός κι εκτός συνόρων, η πρόεδρος του Λυκείου Ευτέρπη Σαμαρά, αφού ευχαρίστησε τον διοικητή της ΧΧ Μεραρχίας ΤΘ Σπύρο Ρώσση για τη βοήθεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, παρέχοντας τις καρέκλες, πληροφόρησε ότι φέτος θα λειτουργήσουν άλλα τρία τμήματα στο Λύκειο, το Τμήμα Ντεκουπάζ, το Τμήμα της Παιδικής Χορωδίας με παραδοσιακά τραγούδια και το Θεατρικό Τμήμα, ενώ και το 2018 αντιπροσωπεία του Λυκείου θα πάρει μέρος στην παρέλαση της 22ας Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο υπεύθυνος επικοινωνίας του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΑΜ-Θ Σωτήρης Παπαδόπουλος και Χρήστος Γάκης, ο τέως δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, αντιδήμαρχοι Καβάλας, καθώς και μέλη και φίλοι του Λυκείου.