Καβάλα-Νυρεμβέργη: 19 χρόνια στενών δεσμών με μπροστάρη τον Σύλλογο «ΦΙΛΟΣ»

Ο δήμαρχος Νυρεμβέργης Dr. Uli Maly άνοιξε επίσημα το έτος 2018 με την καθιερωμένη δεξίωση, στην οποία ήταν καλεσμένα και μέλη του Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Σωτήρη Ξώγνο

Για ακόμη μια χρονιά και συγκεκριμένα την 2η Τετάρτη του Ιανουαρίου μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο δήμαρχος Νυρεμβέργης Dr. Uli Maly άνοιξε επίσημα το έτος 2018 με την καθιερωμένη δεξίωση, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται στο δυτικό συνεδριακό του εκθεσιακού κέντρου της Νυρεμβέργης και φέτος η παρουσία των 1.500 καλεσμένων δείχνει την μεγάλη της αποδοχή.

Ο αντιδήμαρχος. Dr. Gsell πήρε τον λόγο χαιρετώντας ονομαστικά τους επισήμους. Δεν έλειψαν φυσικά και οι αναφορές στις διπλωματικές αποστολές που έχουν έδρα την Νυρεμβέργη. Στον λόγο του μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι το 2018 χαρακτηρίζεται για την Γερμανία ως η χρονιά της αισιοδοξίας γιατί ποτέ πριν στην ιστορία της τόσοι πολλοί άνθρωποι, πάνω από 44 εκ., είχαν δουλειά και μισθό, ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% και τα κρατικά έσοδα ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις.

Τέλος, το 2018 είναι η εκατοεντηρίδα της ανακήρυξης της Βαυαρίας σε δημοκρατία από βασίλειο. Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που η ποδοσφαιρική ομάδα της Νυρεμβέργης FCN είχε κατακτήσει το 9ο και τελευταίο της πρωτάθλημα και ευχήθηκε να ξαναβρεί τον δρόμο προς την δόξα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Uli Maly, ο οποίος ορμώμενος από τον κοινωνικό χάρτη που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Bertelsmann, μίλησε με ικανοποίηση για τις απαντήσεις που έδωσαν οι 60.000 ερωτηθέντες. Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους ήταν ικανοποιημένοι με τον τρόπο και το επίπεδο ζωής του στην χώρα και για τις κοινωνικές παροχές.

Βέβαια ταυτόχρονα στηλιτεύτηκαν οι κοινωνικές ανισότητες και η ψαλίδα μεταξύ του αυξανόμενου πλούτου από την μια και της αυξανόμενης φτώχειας από την άλλη που συνεχώς διευρύνεται. Φυσικά αποτελεί ντροπή για ένα πολιτισμένο κράτος το ότι 23% των παιδιών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση στην εκπαίδευση. Μετά από αυτό ο λόγος στράφηκε στις προσπάθειες της Νυρεμβέργης να καταστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2025, μια πρωτεύουσα έξω από τα γνωστά κλισέ, αλλά από τους πολίτες για τους πολίτες.

Μετά το πέρας της ομιλίας σχηματίστηκαν γύρω από τους μπουφέδες τα πηγαδάκια με τις καθιερωμένες φιλοφρονήσεις για το νέο έτος. Φυσικά δεν παρέλειψε να περάσει και από τα μέλη του συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» που με επικεφαλής τον πρόεδρο Σωτήρη Ξώγνο ήταν καλεσμένα επίσημα. Ο κ. Maly εκτός από τις παραδοσιακές ανταλλαγές ευχών, επεσήμανε ότι το 2019 θα είναι η 20η επέτειος της αδελφοποίησης με την Καβάλα, που θα συνοδευτεί από διάφορες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν στο μέλλον.