«Βαρηκοΐα-Κώφωση»: Κερδισμένη η Καβάλα και οι πάνω από 300 ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι παρακολούθησαν την ημερίδα [φωτογραφίες]

Σημαντικές ανακοινώσεις για ένα θέμα που αφορά όλους και δη τα παιδιά-Βγήκε και η είδηση: Νοσοκομείο και δήμος Καβάλας θα πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακοής στα παιδιά των Παιδικών Σταθμών

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο GALAXY η Διεπιστημονική Ομάδα του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της A΄ Πανεπιστημιακής Ω.Ρ.Λ. Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» -με διευθυντή τον καθηγητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη– σε συνεργασία με την ΩΡΛ Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του δήμου Καβάλας, του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και με την ευγενική χορηγία των Κέντρων Ακοής Μερκουρόπουλος, διοργάνωσαν με επιτυχία την 1η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Βαρηκοΐα-Κώφωση».

Πάνω από 300 άτομα, με μεγαλύτερο ποσοστό ειδικών επιστημόνων (βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών δασκάλων, λογοθεραπευτών νοσηλευτών και ιατρών) παρακολούθησαν την εκδήλωση η οποία ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του  εκπροσώπου του ΔΣ του Νοσοκομείου Καβάλας Γιώργου Τσακίρη και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφώντα Κροκίδη, ο οποίος και συντόνισε  υποδειγματικά την ημερίδα.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τον διοργανωτή Μιχάλη Μερκουρόπουλο να αφηγείται μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία με την ιδιότητά του ως ακοοπροθετιστής και εκπαιδευόμενος ακοολόγος.

Η Α΄ επιμελήτρια της ΩΡΛ κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας Ευδοξία Γεροστεργίου αναφέρθηκε στη διάγνωση της βαρηκοΐας-κώφωσης, αλλά και στον προληπτικό έλεγχο των νεογνών που πραγματοποιείται ανώδυνα, εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος στο πλαίσιο του ΚΕΛΠΛΟ, τα τελευταία χρόνια, στο Ιατρείο Ακοής και Ιλίγγου στο νοσοκομείο Καβάλας.

Ο Ιατρός Χειρουργός-Ω.Ρ.Λ. Επιμελητής A΄της Α’ Ω.Ρ.Λ. Πανεπιστημιακής Κλινικής του «ΑΧΕΠΑ», Υπεύθυνος του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων Δρ Γεώργιος Κυριαφίνης, παρουσίασε την εξέλιξη της τεχνολογίας στην αποκατάσταση της ακοής τόσο με ακουστικά βαρηκοΐας όσο και με κοχλιακά εμφυτεύματα, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα.

Στη συνέχεια η Ειδική Παιδαγωγός-Λογοπαθολόγος Δρ Σοφία Αηδονά αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της λογοθεραπευτικής παρέμβασης στα παιδιά που φορούν ακουστικά και σύστησε στο κοινό την ομιλητική ακοομετρία.

Ο Ειδικός Παιδαγωγός, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δρ Πέτρος Σταγιόπουλος παρουσίασε ένα πλάνο εφαρμογής που θα πρέπει να τηρείται στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς όταν ανάμεσα στους μαθητές υπάρχει βαρήκοο παιδί.

Στη στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε επισημάνθηκε ο υποχρεωτικός έλεγχος ακοής στα νεογνά, καθώς πλέον υπάρχει γέφυρα συνεργασίας της ΩΡΛ κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας με την Α΄ΩΡΛ κλινική του ΑΠΘ του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης με Διευθυντή τον καθηγητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη.

Η επιτυχημένη ημερίδα έκλεισε με υπενθύμιση από την κ. Γεροστεργίου σε κάτι που ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Τσακίρης είχε αναφερθεί νωρίτερα, ότι δηλαδή το Νοσοκομείο Καβάλας σε συνεργασία με την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Ευαγγελία Δρακονάκη, καθώς και με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμτηρα Τσανάκα, θα πραγματοποιήσει δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακοής στα παιδιά των Παιδικών Σταθμών του δήμου Καβάλας.

Δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα