1ο ΕΠΑΛ Καβάλας: Θετικός και… διδακτικός ο απολογισμός από τη συμμετοχή σε 2 Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+

Κερδισμένοι μαθητές και καθηγητές οι οποίοι υιοθέτησαν καινοτόμες μεθόδους μάθησης-Η 3η διεθνής συνάντηση με μαθητές θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα 7-12 Μαΐου 2018 και θα πραγματεύεται ένα φιλόδοξο σχέδιο για το σχολείο και την πόλη

Το 1o Επαγγελματικό Λύκειο Καβάλας (1ο ΕΠΑΛ) κατά τη διετία 2016-2018 συμμετέχει στην υλοποίηση 2 Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+, Δράση ΚΑ2-Σχολικές Συμπράξεις, με ενδιαφέρουσα θεματολογία που στόχο έχει τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας με εργαλεία και μεθόδους ώστε αυτή να γίνεται περισσότερο αποδοτική και ελκυστική για τους μαθητές.

Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο”Web 2.0 tools in Education” έχει κωδικό εγκεκριμένου σχεδίου 2016-1-TR01-KA219-034289_7 και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας συνεργάζεται με άλλα 7 ευρωπαϊκά σχολεία από Kirsehir και Ankara (Τουρκία), Muro Lucano (Ιταλία), Sliven (Βουλγαρία), Granada (Ισπανία), Bucharest (Ρουμανία) και Tetovo (Σκόπια). Η συνεργασία των σχολείων επιτυγχάνεται μέσω πέντε διεθνικών συναντήσεων και αδιάκοπη ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών με διάφορους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας.

Μεταξύ 4 και 7 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 3η κατά σειρά συνάντηση, αυτήν τη φορά στην επαρχία Basilicata της νότιας Ιταλίας, έχοντας ως κεντρικό σημείο αναφοράς την πόλη της Potenza. Από το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας συμμετείχαν 4 εκπαιδευτικοί. Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πλήρως εξοπλισμένο, δημόσιο χώρο, ελεύθερο για εξυπηρέτηση ανάλογων εκδηλώσεων, παρουσιάστηκαν από τις διαφορετικές χώρες 35 διαφορετικά εργαλεία Web 2.0 -λογισμικό δηλαδή άμεσα διαθέσιμο μέσω web- και η χρήση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Άλλωστε, κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η προσαρμογή του μαθήματος στις νέες προσεγγίσεις, μεθόδους και τεχνικές της εκπαίδευσης με την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ειδικότερα των εργαλείων Web 2.0. Αξιοποιούνται, έτσι, καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι που εμπλέκουν και ενεργοποιούν τους μαθητές, βοηθώντας τους να αποκτήσουν νέες γνώσεις, νέες και επίκαιρες δεξιότητες, ενώ παράλληλα εμπεδώνουν νέες στάσεις και συμπεριφορές.

Την επόμενη ημέρα η συνάντηση έλαβε χώρα στο φιλόξενο Επαγγελματικό Λύκειο του Picerno, όπου μαθητές και καθηγητές υποδέχτηκαν τις αποστολές με μία συναυλία και ακολούθως πραγματοποιήθηκε περιήγηση στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης και συνάντηση με τις αρχές του τόπου. Μετά τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί είχαν την τρίτη ημέρα μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν τη Matera, πόλη με ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2019.

Επέστρεψαν με άριστες εντυπώσεις τόσο για την πορεία του προγράμματος όσο και για την Ιταλική φιλοξενία. Να σημειωθεί ότι και η Καβάλα είχε φιλοξενήσει τις ίδιες αποστολές τον περασμένο Ιούλιο και η παραμονή τους στην όμορφη περιοχή μας είχε μείνει σε όλους αξέχαστη. Πάντως, επειδή τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει να διαχέονται σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, στο 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας πραγματοποιήθηκε ήδη σχετικό ενδοσχολικό σεμινάριο επιμόρφωσης με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ προγραμματίζεται ανάλογη δράση για το σύνολο των εκπαιδευτικών της περιοχής μας.

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο “From Science to Art: Robotics Science Center with STEM-A” έχει κωδικό εγκεκριμένου σχεδίου 2016-1-TR01-KA201-034571 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία πιο ελκυστική, ευχάριστη και δημιουργική για τους μαθητές συνδυάζοντας με τρόπο πρωτοποριακό και καινοτόμο τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας και των Μαθηματικών με την Τέχνη! Στο πρόγραμμα μετέχουν όχι μόνο εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές που εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν και να δημιουργούν σε εργαστήρια Ρομποτικής.

Το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας συνεργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό με άλλους τρεις ευρωπαϊκούς οργανισμούς από διαφορετικές πόλεις και χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα Izmir (Τουρκία), Naples (Ιταλία) και Bucharest (Ρουμανία). Μεταξύ 11 και 15 Δεκεμβρίου 2017, πέντε εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν μέχρι το Βουκουρέστι για προγραμματισμένη διεθνή συνάντηση επιμόρφωσης. Πήραν μέρος σε εργαστήρια και δράσεις σχετικές με το αντικείμενο του προγράμματος, επισκέφτηκαν σχολεία, ερευνητικά κέντρα, μουσεία, τεχνολογικά πάρκα και εκθέσεις και αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές σε ότι αφορά την εκπαίδευση. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του καταστόλιστου, λόγω Χριστουγέννων, Βουκουρεστίου, αλλά και στο Μπρασνόβ, στο κάστρο Μπραν και Πέλες.

Σημειώνεται ότι της εβδομάδας επιμόρφωσης είχε προηγηθεί η 2η διεθνική συνάντηση στη Νάπολη της Ιταλίας μεταξύ 5 και 7 Οκτωβρίου 2017 με στόχο την ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος και τη λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα. Σε εκείνη τη συνάντηση το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας εκπροσωπήθηκε από 3 εκπαιδευτικούς του, οι οποίοι πέραν από τις υποχρεώσεις του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην καρδιά της Ιταλικής μεγαλούπολης, στο ιστορικό της κέντρο που περιλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και επισκέφτηκαν την Πομπηία, το Ανάκτορα στην Καζέρτα και το υπέροχο Κάπρι.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Βουκουρεστίου επέστρεψαν έτοιμοι να μοιρασθούν τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες στο εργασιακό περιβάλλον τους και στην τοπική κοινωνία, αλλά και να οργανώσουν με επιτυχία την 3η διεθνή συνάντηση με μαθητές, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα από 7 έως 12 Μαΐου 2018, εργαζόμενοι πάνω σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για το σχολείο και την πόλη.