Φιλανθρωπικό Σωματείο Κυριών Καβάλας «Ο Άγιος Νέστωρ»: Αναλυτικά το πλούσιο έργο του το 2017

Τα μέλη και οι φίλοι του Σωματείου έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και πραγματοποίησαν τον Διοικητικό Απολογισμό της περασμένης χρονιάς, υποσχόμενοι ακόμα περισσότερες δράσεις για το 2018

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 μέσα σε πολύ όμορφο και οικογενειακό κλίμα η εκδήλωση του Φιλανθρωπικού Σωματείου Κυριών Καβάλας «Ο Άγιος Νέστωρ» στο ξενοδοχείο Ωκεανίς. Το πρόγραμμα προέβλεπε κοπή βασιλόπιτας και ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.

Η πρόεδρος του ΔΣ Νίκη Ανέστη ξεκίνησε ευχόμενη καλή χρονιά σε όλα τα παρευρισκόμενα μέλη και κάλεσε τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη ΦΝΘ, πατέρα Χερουβείμ, να ευλογήσει και να κόψει την βασιλόπιτα.

Κόβοντας το κομμάτι της εκκλησίας ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μετέφερε τις ευχές του για καλή και ευλογημένη χρονιά. Κατόπιν κόβοντας το κομμάτι του δήμου η Αντιδήμαρχος Μαρία Φρατζεσκάκη η οποία εκπροσωπούσε τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα μετέφερε τις ευχές της για τη νέα χρονιά και ευχήθηκε και προσωπικά καλή χρονιά σε όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ο Διοικητικός και ο Οικονομικός Απολογισμός της περασμένης χρονιάς, ο Προϋπολογισμός του 2018, καθώς και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ολοκληρώθηκε με την έγκρισή τους από το Σώμα και την απαλλαγή του ΔΣ για τη διαχείριση του έτους 2017.

Στη μεγάλη βασιλόπιτα το νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι της προέδρου της ΠΝΟΗΣ Ιωάννας Χατζηβαρύτη και τυχερή στα πιτάκια ήταν το μέλος Ελένη Μαύρου.

Χορηγός της εκδήλωσης (προσφορά όλων των κερασμάτων) ακόμη μία φορά ήταν η Αρτοποιεία Φελλαχίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Σμαρώ Νικολαΐδου και το μέλος του ΔΣ Λαμπαδίτου Αναστασία, η πρόεδρος του Συλλόγου ΠΝΟΗ για το Παιδί & την Οικογένεια Ιωάννα Χατζηβαρύτη και η υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου Παράρτημα Καβάλας Άννα Γιοβανιού.

Αποχωρώντας τα μέλη ευχαρίστησαν τις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου για την όλη διοργάνωση και τις ευχήθηκαν πολλές και ακόμη πιο μεγάλες δράσεις.

Ο διοικητικός απολογισμός του 2017, όπως τον παρουσίασε η πρόεδρος του Σωματείου

«Αγαπητά μέλη καλησπέρα σας, καλή χρονιά και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τα πεπραγμένα του Σωματείου από τον Ιανουάριο 2017 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Θα ξεκινήσουμε με κάτι δυσάρεστο. Στις 25-11-17 έφυγε από κοντά μας η Επ. πρόεδρος του Σωματείου Βασιλική Κρέη. Πρόσφερε πολλά και ήταν από τα πολύ παλιά μέλη του. Θα την θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη.

Υποτροφίες Φιλομένης Σκούρση: Από τον Ιαν. μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 ενισχύσαμε οικονομικά δέκα (10) καβαλιώτες φοιτητές. Η Υποτροφία ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ το χρόνο. Οι υποτροφίες αυτές χορηγούνται από το Σωματείο μας ανελλιπώς εδώ και 30 χρόνια.

Τοπικά συνεχίζουμε να έχουμε συνεργασία με όλα τα Γενικά Λύκεια της πόλης μας, το Σύλλογο ΠΝΟΗ, το Δήμο Καβάλας, τις υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου,  τους Γιατρούς του Κόσμου, τη ΒΙΑ ΣΤΟΠ.

Στείλαμε στις φυλακές Κομοτηνής τον Αύγουστο του 2017 για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων είδη προσωπικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας. Τα Χριστούγεννα του 2017 για την βελτίωση των γευμάτων στείλαμε κρέας εξασφαλίζοντας πολύ καλή τιμή από την εταιρεία ΚΡΕΚΑ, η οποία και τα παρέδωσε στην Κομοτηνή. Έτσι μέσα από τις δράσεις μας συνεχίζουμε και ενισχύουμε και την τοπική οικονομία. Η ετήσια υποστήριξη είναι συνολικής αξίας 1.000 Ευρώ. Πήραμε ευχαριστήριες επιστολές από το Διευθυντή των φυλακών.

Επιθυμώντας να συμβάλλουμε ακόμη πιο ενεργά στα κοινωνικά πράγματα της πόλης μας, από τον Ιούνιο του 2015 υπογράψαμε το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας της κοινωνικής σύμπραξης Π.Ε. Καβάλας/Θάσου «Συν-Πράττοντας για όλους» με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Καβάλας και μετά από πρόταση της Δημάρχου. Η συνεργασία αυτή αφορά στην υλοποίηση της Πράξης με τίτλο «Δράσεις επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας/ Θάσου» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Ι του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας  προς τους Απόρους (Τ.Ε.Β.Α.). Υποστήριζε δράσεις σχετικά με τη συλλογή , μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή /και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης στήριζε συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συνέβαλαν  στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. Το πρόγραμμα έτρεξε μέσα στο 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2017.

Την 27η Οκτωβρίου 2017, ημέρα που τιμάται ο Άγιος Νέστορας του οποίου το όνομα φέρει το Σωματείο μας, πραγματοποιήσαμε λειτουργία-αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου. Μετά προσφέραμε καφέ σε όλες τις κυρίες που παραβρέθηκαν. Την εκδήλωση αυτή την πραγματοποιούμε πλέον κάθε χρόνο.

Την 20/11/17 πραγματοποιήσαμε μαζί με το Σύλλογο ΠΝΟΗ εκδήλωση για τα δικαιώματα του παιδιού. Μια εκδήλωση  έγινε μέσα στο 2ο Δημ. Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά με την υπέροχη συμμετοχή των παιδιών, που όπως πάντα μας εκπλήσσουν για την ωριμότητα που παρουσιάζουν.

Την 28η Δεκεμβρίου του 2017 καλέσαμε τους υποτρόφους του Σωματείου στα γραφεία μας και τους προσφέραμε καφέ. Κυρίως όμως τους γνωρίσαμε από κοντά και αντίστοιχα και εκείνοι γνώρισαν τις Κυρίες του Δ.Σ.

Μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής μας προσφοράς αποφασίσαμε και:

  • Υποστηρίξαμε με τρόφιμα αξίας 300 ευρώ το Ίδρυμα για το Ειδικό Παιδί «Αγία Μαρίνα» που τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις 5/1/17. Αγοράσαμε τυρί από την εταιρία ΜΑΡΤΟΣ σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (ειδική προσφορά για το Σωματείο μας), λάδια, σάλτσες και ζυμαρικά από το SM ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. το οποίο με την σειρά του μας πρόσφερε και μια ποσότητα απορρυπαντικών. Ευχαριστήσαμε ιδιαίτερα και τις δύο εταιρίες μέσω δελτίου τύπου στα Μ.Μ.Ε.
  • Πραγματοποιήσαμε δράση από κοινού με το Σύλλογο ΠΝΟΗ και το Σύλλογο των Υπαλλήλων της Π.Ε. Καβάλας και υπό την αιγίδα του Αντιπ/ρχη Καβάλας κου Μαρκόπουλου από μία 1/12 μέχρι 15/12/17 και αφορούσε συγκέντρωση τροφίμων, ειδών  προσωπικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας για τους πληγέντες της Δυτικής Αττικής. Έφυγαν 138 πακέτα με δωρεάν μεταφορά από τα ΕΛΤΑ. Παραλήφθηκαν από την Ομοσπονδία των Υπαλλήλων Π.Ε., διότι θέλαμε να παρακολουθήσουμε μέχρι την παράδοση των ειδών στους έχοντες ανάγκη και εκείνοι επέβλεψαν στην διανομή τους.

Δεχθήκαμε όλο τον χρόνο πάρα πολλές προσκλήσεις για εκδηλώσεις-δράσεις στις οποίες ανταποκριθήκαμε με την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας, όπως:

  • Συμμετείχαμε στις 2-4-17 στην πανελλήνια δράση Let’s Do It Greece που στην πόλη μας υποστηρίχτηκε από το Δήμο μας. Μάλιστα στις 24-5-17 σε ειδική εκδήλωση βραβευτήκαμε μαζί πολλούς άλλους φορείς για τη συμμετοχή μας.
  • Παραβρεθήκαμε στις 14-5-17, ημέρα της Μητέρας, στην αρτοκλασία που κάνει κάθε χρόνο η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας στο εκκλησάκι στο Πουλίδειο Γηροκομείο.
  • Συμμετείχαμε  και στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα διόδια που πρόκειται να μουν στην Εγνατία Οδό.
  • Καθώς είμαστε μέλος του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας  παραβρεθήκαμε τον Ιούλιο 2017 στην παρουσίαση της ολοκλήρωσης του προγράμματος «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ» για το σχολ. Έτος 2016-17. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα διανομής γευμάτων σε σχολεία και στην πόλη μας συμμετείχαν 7 Δημοτικά.

Επειδή υπάρχουν και νέα μέλη στη Γ.Σ. σας ενημερώνουμε για την ακίνητη περιουσία του Σωματείου που είναι: τρία διαμερίσματα (2 στον 2Ο όροφο και 1 στον 4ο), ένα κατάστημα που ενοικιάζουμε (στην MIGATO) και το γραφείο μας(επίσης στον 4ο όροφο). Η ακίνητη περιουσία του Σωματείου οφείλεται στη μεγάλη δωρεά που έκανε η αείμνηστη Φιλομένη Σκούρση με διαθήκη το 1945.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Αρτοποιία Φελλαχίδη γιατί εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει  τα κεράσματά μας σε κάθε εκδήλωσή μας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κυρίες της Εξελεγκτικής Επιτροπής Τσακαλούδη Μάγδα, Ράπτη Αδελαίδα και Σαββοπούλου Νένη, γιατί και πάλι είχαμε άψογη συνεργασία.

Προσπαθήσαμε όλο το 2017 για την καλύτερη λειτουργία του Σωματείου μας.

Προσωπικά ευχαριστώ όλες τις κυρίες του Δ.Σ. για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2017.