Οι Δυτικομακεδόνες Καβάλας γιορτάζουν μαζί με την Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη

Το δημοφιλές και ιστορικό συγκρότημα χάλκινων πνευστών θα βρεθεί στην Καβάλα και συγκεκριμένα στον ετήσιο χορό τον οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας

Ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας καλεί τα μέλη και τους φίλους του στον ετήσιο χορό του ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο Μιχάλης το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 20:30.

Το γλέντι και το κέφι είναι ήδη… εξασφαλισμένο, κάτι για το οποίο θα φροντίσει με τα χάλκινα πνευστά της η δημοφιλής Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη.

Η τιμή της πρόσκλησης είναι 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού και απεριόριστο ποτό.

Οι «ταυτότητα» της ιστορικής μπάντας

Τα χάλκινα πνευστά έφτασαν στις Βαλκανικές χώρες τον περασμένο αιώνα από τις στρατιωτικές μπάντες της εποχής. Δεν άργησαν να περάσουν από τα στρατόπεδα στα αστικά κέντρα και αργότερα στην ύπαιθρο, δημιουργώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα στην παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων.

Στην Ελλάδα τα σχήματα χάλκινων πνευστών είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μουσικής παράδοσης της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους αυτού του σημαντικού τμήματος της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1960 από τον Τάσο Βαλκάνη, διευθυντή τότε της Φιλαρμονικής της Φλώρινας και μουσικό της λαϊκής παράδοσης. Έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τον Φλώρο Φλωρίδη και με τον Χρήστο Νικολόπουλο με τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει CD.

Πάνω απ’ όλα έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες εμφανίσεις πάντα με ορμητήριο την Φλώρινα, από τις πόλεις και τα χωριά της Μακεδονίας μέχρι την Διαβαλκανική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ στη Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Αυστραλία. Ο ήχος του συγκροτήματος και οι χοροί που παίζονται είναι μοναδικοί στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική και υπάρχουν κυρίως στη Δυτική πλευρά της Μακεδονίας.

Η Μπάντα των αδερφών Βαλκάνη έχει κυκλοφορήσει 2 CD και αποτελείται από τους: Βαλκάνη Λάζαρο (Κλαρίνο-Σαξόφωνο), , Βαλκάνη Λ. Αναστάσιο (Τρομπέτα), Βαλκάνη Γ. Αναστάσιο (Τρομπέτα), Αθανασίου Αθανάσιο (Σαξόφωνο-Τρομπέτα) και Σαμαρά Αθανάσιο (Τύμπανα).

Θλιβερή στιγμή για την μπάντα ο θάνατος του Βαλκάνη Γεώργιου (Ακορντεόν-αρμόνιο), ο οποίος απεβίωσε το 2017.

Δείτε το βίντεο για την ιστορία της Μπάντας από το αρχείο της ΕΡΤ