Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: Κοπή βασιλόπιτας με «επίτιμο» προσκεκλημένο την ΠΝΟΗ [φωτογραφίες]

Η συγκινητική ομιλία του Αλέξη Γούλα για την προσφορά του δραστήριου Συλλόγου για το Παιδί και την Οικογένεια-Ποια προβλήματα ιεράρχησε ως τα σημαντικότερα για τον ιατρικό κόσμο ο Ξενοφώντας Κροκίδης

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν το βράδυ της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2018 τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας παρουσία γιατρών του Νοσοκομείου Καβάλας, ιδιωτών αλλά και συνταξιούχων, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι  της Εκκλησίας, του Στρατού, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου, Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Οργανισμών του Νομού.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης στον χαιρετισμό του προς τους προσκεκλημένους της βραδιάς είπε πως η καθιερωμένη εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του ΙΣΚ γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή, μετά την ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο των γιατρών και τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης θα έρθει στην Καβάλα την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 (διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα του κ. Πολάκη εδώ) για να εγκαινιάσει την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα λειτουργήσει στο κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, υπενθυμίζοντας και το γεγονός ότι υπάρχουν ενστάσεις από τους εργαζόμενους (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Παραμένουν τα προβλήματα στον ιατρικό κόσμο

Όσον αφορά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας, ο κ. Κροκίδης τα συνόψισε περιληπτικά ως εξής:

  • Λειτουργία των αυτόνομων τοπικών τμημάτων επειγόντων περιστατικών: «Θα γίνει μια προκήρυξη για 465 θέσεις και θεωρούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα είναι πραγματικότητα η πρόσληψη των γιατρών προκειμένου αυτά τα κέντρα να λειτουργούν αυτόνομα για να αποφορτίσουν τα νοσοκομεία».
  • Επικουρικοί γιατροί οι οποίοι παραμένουν στις νησιωτικές ή παραμεθόριες περιοχές: «Είναι νέοι που έρχονται μετά τη ειδικότητα τους για να βοηθήσουν το έργο των αντίστοιχων τμημάτων. Υπάρχει πρόβλημα γι’ αυτούς με τις πληρωμές τους και πρέπει επιτέλους να τοποθετηθούν σε μόνιμες θέσεις προκειμένου να δώσουν ζωντάνια στα τμήματα των νοσοκομειακών κλινικών. Ένα από τα προβλήματα που έχει το ΕΣΥ είναι γερασμένο χωρίς νέους συναδέλφους για να ενισχύσουν τη λειτουργία τους».
  • Συμβάσεις παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων: «Ως Πανελλήνιος  Ιατρικός Σύλλογος έχουμε δηλώσει  ότι είναι πλέον χρόνος να περάσουν  από τις ατομικές στις συλλογικές συμβάσεις».

Ρίχνοντας το βλέμμα στο μέλλον, ο κ. Κροκίδης τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ενημερωτικές και κοινωνικές δράσεις, στηρίζοντας, παράλληλα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική μέριμνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Στάθης Τσαρίδης, τόνισε ότι «πρέπει να εισαχθούν στο ΕΣΥ πάρα πολλοί μόνιμοι γιατροί που θα εργαστούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κάτι που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη και το νοσοκομείο Καβάλας, τα Κέντρα Υγείας, το ΠΕΔΥ και όλος ο δημόσιος τομέας», ενώ ευχήθηκε αυτή η χρονιά να είναι ουσιαστικής παρέμβασης και ουσιαστικής στήριξης του συστήματος Υγείας.

Την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας συνόδευσε το μουσικό σχήμα Trio Legato.

ΠΝΟΗ: 16 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία της Καβάλας-Η συγκινητική ομιλία του Αλέξη Γούλα

Ο Ιατρικός Σύλλογος, όπως κάθε χρόνο, κατά την κοπή της Βασιλόπιτας, βραβεύει μια προσωπικότητα ή έναν Σύλλογο για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο της Καβάλας. Φέτος ήταν η σειρά του Συλλόγου ΠΝΟΗ για το Παιδί και των… 111 Οικογενειών που φροντίζουν τα μέλη του.

Για την προσφορά του Συλλόγου μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας Αλέξης Γούλας, εκφέροντας έναν συγκινητικό, αλλά και συνάμα άκρως περιγραφικό λόγο, καθώς με ελάχιστες λέξεις κατάφερε να αποτυπώσει το μέγεθος της προσφοράς του Συλλόγου.

Αναλυτικά τι είπε για την ΠΝΟΗ ο κ. Γούλας.

«Ακριβώς 30 μέρες πριν χτύπησε το τηλέφωνό μου και στην άλλη άκρη ήταν ο αγαπητός πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κ. Κροκίδης που μου μίλησε για την πρόθεση του συλλόγου να βραβεύσει την «ΠΝΟΗ» για την πραγματικά τεράστια ανθρωπιστική δράση της. Τότε μου είπε πως διάβασε ένα άρθρο μου στο Kavala Post σχετικό και θα ήθελε να αναφερθώ σε αυτό. Αφού τον ευχαριστήσω ν’ αναφέρω πως για ‘μένα είναι μεγάλη η τιμή να πω δύο λόγια γι’ αυτόν τον ξεχωριστό σύλλογο με τους ξεχωριστούς κι αγαπημένους ανθρώπους.

»Δεκαέξι χρόνια πριν, μια ομάδα ανθρώπων που ήταν ψυχοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές του “Πράξις” συνέστησαν τον Σύλλογο ΠΝΟΗ στην Καβάλα. Άνθρωποι γνώστες των ψυχικών προβλημάτων παιδιών, ξεκίνησαν να βοηθούν τους γονείς για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους αποτελεσματικότερα. Όλα αυτά το 2001. Όσο τα χρόνια περνούσαν, η ΠΝΟΗ μεγάλωσε την ακτίνα των δράσεων της σε όλα τα παιδιά της πόλης, με συμβουλευτικές δράσεις γονέων, σχολές γονέων, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και βοήθεια σε όσες οικογένειες, ασθενείς οικονομικά, είχαν ανάγκη. Η κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας μας και δυστυχώς η Καβάλα δεν μπορούσε να μείνει απ’ έξω.

»Οι ακούραστοι άνθρωποι της ΠΝΟΗΣ κατάφεραν διαχρονικά να ενεργοποιήσουν δυνάμεις αλληλεγγύης που ζούνε στην Καβάλα και μέσα από την προσφορά τους να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, βιβλία και άλλα πολλά που κάποιες φορές έχουν σχέση με τη θέρμανση, την πληρωμή λογαριασμών, φροντιστηρίων από εθελοντές του Συλλόγου, νομική στήριξη και βοήθεια σπουδών.

»Άλλος τομέας δράσης είναι η συμπαράσταση σε Άτομα με Αναπηρία, ο εμβολιασμός μειονοτικών ομάδων, η ιατρική και χειρουργική τους φροντίδα, η παροχή φαρμάκων και η πολύ χρήσιμη ψυχολογική στήριξη μέσω κοινωνικών λειτουργών σε παιδιά οικογενειών που την έχουν ανάγκη. Πολλές είναι οι φορές που έχει ενισχύσει οικονομικά τη συμμετοχή οικογενειών σε θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, αγώνες και παιδικές κατασκηνώσεις. Πώς τα καταφέρνουν αλήθεια όλα αυτά; Φτάνει η συμμετοχή εθελοντών και η βοήθεια όσων προσφέρουν; Σίγουρα όχι. Έχουν καταφέρει να συνεργάζονται με συναφείς οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συλλόγους, διάφορους επιστήμονες, οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει.

»Είχα την τύχη να γνωρίσω τα μέλη της ΠΝΟΗΣ μέσα από μια κοινή δράση αλληλεγγύης και οι εντυπώσεις που απέκτησα είναι απίστευτα θετικές. Οι άνθρωποι τρέχουν όλη μέρα και αντιμετωπίζουν όλα τα κακά της κρίσης που ζούνε στην πόλη μας. Ιερό το έργο τους και καθήκον όλων μας να τους στηρίζουμε. Πρώτα την ΠΝΟΗ και μετά όλους τους άλλους. Υποχρέωση του Συμβουλίου είναι να κάνει γνωστές τις δράσεις τους ώστε να μαθαίνει η κοινή γνώμη το έργο τους. Υποχρέωση των Μέσων της πόλης μας να στέκονται δίπλα τους με κάθε τρόπο. Τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες τα ραδιόφωνα και τα διαδικτυακά Μέσα πρέπει να στηρίζουν έμπρακτα και δωρεάν τις δράσεις τους.

»Υποχρέωση των αρχών να έχουν άριστη συνεργασία. Εδώ δεν μιλάμε για πολιτική αλλά για καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Σήμερα συντηρούν 111 οικογένειες, ένας αριθμός που δείχνει το μέγεθος της προσπάθειάς τους. Άλλωστε έχουν αποδείξει πως συνεργάζονται άδολα με όλους τα 16 αυτά χρόνια. Τέλος, υποχρέωση δική μας να είμαστε δίπλα τους. Με κάθε τρόπο. Με γνωστοποίηση κάποιου προβλήματος, με βοήθεια, με παρουσία, με στήριξη μα κυρίως με τον καλό μας λόγο. Την ΠΝΟΗ και τα μάτια μας».