Νοσοκομείο Καβάλας: Απεργούν την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 οι γιατροί

Αιτία οι απολύσεις των επικουρικών γιατρών-Αντιδράσεις και από τους Γενικούς Γιατρούς και Παθολόγους της Καβάλας, με αφορμή οι νέες ατομικές συμβάσεις οικογενειακού γιατρού που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς

Με εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 «απαντούν» οι νοσοκομειακοί γιατροί στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να μην απολυθεί κανείς εκ των επικουρικών συναδέλφων τουςνα γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να δοθεί μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Αιτία της κινητοποίησης είναι οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανάφερε μεταξύ άλλων ότι όσον αφορά τους επικουρικούς των οποίων η θητεία παρατάθηκε μέχρι και το τέλος του 2018, «δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου, αλλά η δυνατότητα μονιμοποίησής τους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από τις 2.760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018».

Υπενθυμίζεται ότι, η παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών κρίθηκε μη νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να φύγουν από το ΕΣΥ 2.100 γιατροί που υπηρετούν ως επικουρικοί καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι οι κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι πάνω από 6.500, άρα ακόμα κι αν δεν απολυθούν οι 2.100 επικουρικοί και πάλι δεν επιτυγχάνεται κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων.

Αντιδράσεις και από τους Γενικούς Γιατρούς και Παθολόγους της Καβάλας για τις συμβάσεις οικογενειακού γιατρού

Μετά από τη συνέλευση την οποία πραγματοποίησαν οι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι της Καβάλας, με αφορμή τις νέες ατομικές συμβάσεις οικογενειακού γιατρού που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών(12/16) αρνήθηκε την αποδοχή αυτής της σύμβασης για τους εξής λόγους, σύμφωνα και με την ανακοίνωση των γιατρών:

  • Η πρόταση που γίνεται είναι ασαφής ως προς τις υποχρεώσεις που καλούμαστε να αναλάβουμε(άδεια, ωράριο, ραντεβού, κατ΄οίκον επισκέψεις, κ.λπ.)
  • Καταργείται η ελεύθερη επιλογή γιατρού για τους ασθενείς
  • Οι εξευτελιστικές αμοιβές που προτείνονται της τάξης του 0.5-1.0 € ανά ασθενή μηνιαίως

Όπως αναφέρουν οι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι της Καβάλας, η πρόταση των 1600.00 ευρώ τον μήνα αναφέρεται σε μικτές αποδοχές από τις οποίες αφαιρούνται η φορολογία (30%), ΕΦΚΑ και εφάπαξ (33%), φόρος αλληλεγγύης και φόρος επιτηδεύματος.

«Κοντά σε αυτά καλούμαστε να αναλάβουμε και όλα τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου μας (ενοίκιο, θέρμανση, καθαριότητα,αναλώσιμα, κ.τ.λ.)

»Οι τελικές καθαρές απολαβές δεν υπερβαίνουν τα 430.00 ευρώ μηνιαίως. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η απαξίωση και ο ευτελισμός του ιατρικού λειτουργήματος, το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων και η αύξηση της μετανάστευσης των ιατρών.

»Στηρίζουμε απόλυτα το θεσμό του οικογενειακού γιατρού σε μία ΠΦΥ που θα έχει σαν επίκεντρο τον ασθενή χωρίς όμως την απαξίωσή μας.

»Ελπίζουμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε συλλογικές συμβάσεις και όχι ατομικές, να διευκρινίσει τις ασάφειες και να αναθεωρήσει την σύμβαση που πρότεινε έτσι ώστε να μας έχει συμπαραστάτες και αρωγούς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι της Καβάλας.