ΤΕΙ ΑΜ-Θ: Και ξαφνικά αντί για Κομοτηνή πάει… Θεσσαλονίκη; Γιατί «στράβωσε» η συνένωση με το ΔΠΘ

Ενώ υπήρχε συμφωνία για συνένωση με το ΔΠΘ, το υπουργείο Παιδείας προωθεί συγχώνευση των ΤΕΙ ΑΜ-Θ, Θεσσαλονίκης και Σερρών με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Τι ρόλο έπαιξαν οι δικαστικές περιπέτειες του Πρύτανη του ΔΠΘ

Θολό φαίνεται το τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αφού τα σενάρια συγχωνεύσεων διαφόρων ΤΕΙ της χώρας δίνουν και παίρνουν, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα στη… σεναριολογία να εμπλέκεται και το Ίδρυμα το οποίο εδράζει στην Καβάλα.

Αναλυτικές αναφορές στα σενάρια αυτά κάνει στο φύλλο της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2018 η εφημερίδα «Παρατηρητής Θράκης» στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «τις προηγούμενες ημέρες, συγκλήθηκε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι διοικήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, ώστε να συζητηθεί και το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους (;) υπό το καθεστώς  του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με επίκεντρο το Διεθνές Πανεπιστήμιο».

«Όντως υπήρξε τέτοια πρόταση», απαντά μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6 o Πρύτανης του ΤΕΙ-ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας, αναλύοντας και τα δεδομένα του «ναυαγίου» στην σχεδόν συμφωνημένη συνένωση του ΤΕΙ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λόγω των δικαστικών περιπετειών του πρύτανη του ΔΠΘ κ. Καραμπίνη!

Η συμφωνία με το ΔΠΘ και η αντιπρόταση του υπουργείου

Αναλύοντας το χρονικό των επαφών με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά και την αντιπρόταση του υπουργείου ο κ. Μπαντέκας υποστήριξε: «Εμείς είχαμε κάνει μία προσπάθεια πολλών μηνών με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για να προχωρήσουμε σε μία συνένωση. Είχαμε φτάσει σε πολύ καλό σημείο. Μάλιστα, είχαμε πάρει και απόφαση πρόσφατα από τη Σύγκλητό μας να στείλουμε έγγραφο και εμείς και το Δημοκρίτειο με το οποίο να ζητάμε ο υπουργός να ορίσει μία επιτροπή, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, που θα ξεκινήσει τον διάλογο για τη συνένωση των δύο Ιδρυμάτων.

»Αυτό όμως μας το απέκλεισε το υπουργείο, λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα να γίνει αυτό, γιατί υπάρχουν θέματα στο Δημοκρίτειο όσον αφορά τον Πρύτανη κ. Καραμπίνη που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και εκκρεμούν διάφορες δικαστικές υποθέσεις. Αυτό μας είπαν από το υπουργείο και μετά μας είπαν ότι υπάρχει μία άλλη περίπτωση, να ενωθεί το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Σερρών και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ μαζί με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Βέβαια το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν έχει προπτυχιακά τμήματα, αλλά έχει μόνο μεταπτυχιακά και αυτά στα Αγγλικά. Έτσι μας κάλεσαν σε μία πρώτη συνάντηση, πήγαμε εκεί, μιλήσαμε γενικά, χωρίς κάποια επιτροπή και είπαν θα μας ξανακαλέσουν, αλλά όλα αυτά είναι σε προκαταρκτικό επίπεδο».

Νωρίτερα η εφημερίδα της Θράκης επιβεβαίωνε την σχεδόν συμφωνία ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ σημειώνοντας πως «Στο πλαίσιο αυτό όσοι πολίτες παρακολουθούν το ρεπορτάζ που αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήδη είναι ενημερωμένοι ότι οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και η Διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας έχουν συναντηθεί και έχουν συζητήσει το ζήτημα συγχώνευσης των δυο Ιδρυμάτων, ο δε εν αναστολή των καθηκόντων του Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης σε συνέντευξή του είχε ήδη αναφερθεί σ’ αυτήν την προοπτική αναλυτικά, είναι δε χαρακτηριστικό ότι και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο παρουσία του Πρωθυπουργού, παρά την απουσία του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αν και η παρουσία του είχε ανακοινωθεί, στην ατζέντα των πανεπιστημιακών συναντήσεων αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πάλι το θέμα της συγχώνευσης των δυο Ιδρυμάτων.

»Και ως εκεί όλα καλά καμωμένα, γιατί οι διοικήσεις των δυο Ιδρυμάτων σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τού υπό αναστολή Πρυτάνεως έχουν εντελές σχέδιο για την αναπροσαρμογή του πανεπιστημιακού τοπίου της ΑΜ-Θ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα  περιορισμού δαπανών και πόρων σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και έναν περισσότερο ορθολογιστικό χάρτη λειτουργίας του υπό σχεδιασμό “νέου” Ιδρύματος που θα περιλαμβάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ».

«Είχαμε φτάσει σε μία συμφωνία στο 90% με το Δημοκρίτειο»

Για το αν αποκλείστηκε το σενάριο συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ ο κ. Μπαντέκας απάντησε πως «Για εμάς υπάρχει. Για το υπουργείο δεν υπάρχει… Όλα μπορούν να γίνουν, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης, εάν αλλάξουν τα πράγματα στο ΔΠΘ. Εκεί έχουν εκλογές τον Μάιο, συνεπώς θα αναλάβει ένας νέος εκλεγμένος Πρύτανης τον Σεπτέμβριο ή αν έχουν τελειώσει τα δικαστήρια με τον κ. Καραμπίνη, δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Είναι θέμα του υπουργείου. Εμείς δεν είπαμε ότι δε θέλουμε το ΔΠΘ, ούτε το αντίστροφο ειπώθηκε. Μάλιστα εμείς είχαμε φτάσει σε μία συμφωνία μεταξύ μας στο 90%, από ‘κει και πέρα όμως για να προχωρήσει θεσμικά κάτι τέτοιο, όπως γίνεται και με τα άλλα Ιδρύματα που πάνε να συγχωνευθούν, θα πρέπει θεσμικά ο υπουργός να κάνει μία επιτροπή με μέλη από τα δύο Ιδρύματα και με κάποιους από το υπουργείο».

«Ανήκουμε σε διαφορετική διοικητική περιφέρεια από τα άλλα τρία Ιδρύματα»

Τέλος ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ σχολίασε ότι «Εμείς θα κοιτάξουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Ιδρύματός μας. Είπαμε στο υπουργείο ότι μπορούμε να συζητήσουμε με τη Θεσσαλονίκη, αλλά ανήκουμε σε μία άλλη διοικητική περιφέρεια. Τα άλλα τρία Ιδρύματα ανήκουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ εμείς στην ΠΑΜ-Θ. Πώς θα γίνει όλο αυτό το εγχείρημα; Τι θα κερδίσει το Ίδρυμα; Δεν υπάρχει κάτι απτό προς το παρόν. Σαφώς θα ενημερωθούν οι πολιτικοί παράγοντες, αλλά όταν σε καλεί το υπουργείο χωρίς θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι προχωράμε».