Τι… δουλειά είχαν καθηγητές και μαθητές του 3ου Λυκείου Καβάλας στους δρόμους του υποκόσμου της Γερμανίας;

Η αποστολή του σχολείου ξεναγήθηκε στη Στουτγάρδη του περιθωρίου και της παραβατικότητας από έναν πρώην αλκοολικό, άστεγο, μέλος της οργάνωσης «Trottwar», στο πλαίσιο του θέματος εργασίας του προγράμματος Erasmus

Ομάδα μαθητών και καθηγητών του 3ου Λυκείου Καβάλας επέστρεψε πριν από λίγες μέρες από το Γκέπινγκεν της Γερμανίας, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση (21 έως 24 Ιανουαρίου 2018) του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus “Social Europe 2020: Combating Social Exclusion and Poverty in the European Union” που εκπονεί το σχολείο, με θέμα τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές από 6 χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία).

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η φιλοξενία των Γερμανών εκπαιδευτικών, καθώς όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην πόλη Γκέπινγκεν, στο γραφικό Έσλινγεν και στη Στουτγάρδη.

Στην κωμόπολη Έσλινγκεν οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, αλλά και να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία παραγωγής της γνωστής σαμπάνιας Kesler σε ένα παραδοσιακό οινοποιείο που χρονολογείται από τον προηγούμενο αιώνα και εξάγει την περίφημη αυτή σαμπάνια σε όλη την Ευρώπη.

Ιδιαίτερα απρόσμενη και πρωτότυπη ήταν η ξενάγηση όλων των ομάδων στη μεγαλούπολη της Στουτγάρδης. Αντί, δηλαδή, να ξεναγηθούν στα τουριστικά αξιοθέατα και στα μουσεία της πόλης, επέλεξαν τη ξενάγηση στη Στουτγάρδη του περιθωρίου, της παραβατικότητας και του υποκόσμου. Καθώς αυτό είναι το θέμα του προγράμματος, θέλησαν να «βιώσουν» οι ίδιοι το οξύ αυτό κοινωνικό πρόβλημα σε μια πλούσια εμπορική μεγαλούπολη της Γερμανίας.

Έτσι λοιπόν σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης που δεσπόζουν όλοι οι διάσημοι εμπορικοί οίκοι, μαθητές και καθηγητές είδαν σταθμούς όπου κοιμούνται δεκάδες άστεγοι, απόμερους δρόμους όπου γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, στέκια όπου κάθε βράδυ εκδίδονται άνθρωποι για να εξασφαλίσουν τη δόση τους, πλατείες που κυριαρχεί η παραβατικότητα…

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από έναν πρώην αλκοολικό, άστεγο, μέλος της οργάνωσης «Trottwar» που προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Στον χώρο του σχολείου οι μαθητές όλων των χωρών αφού αντάλλαξαν στοιχεία για τα προβλήματα της περιθωριοποίησης σε κάθε χώρα, κουβέντιασαν, κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους και στη συνέχεια παρουσίασαν το υλικό αυτό.

Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε να γίνει στην Πολωνία τον Μάρτιο του 2018, όπου οι μαθητές θα συνεχίσουν την εργασία τους πάνω στο ίδιο θέμα παρουσιάζοντας, όμως, μια διαφορετική πτυχή.