«Ένα ταξίδι στην Ιστορία» της Καβάλας στις αρχές του 20ου αιώνα με… στάσεις στη Βαγδάτη και την Ιερουσαλήμ [φωτογραφίες]

Η σελίδα "A journey in history" στο twitter φέρνει στο φως σπάνια ντοκουμέντα για την Καβάλα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανάμεσα στα οποία δεσπόζει το Τελωνείο περί το 1900, το Ιμαρέτ, ένας χάρτης και... γραμματόσημα

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, αλλά και την Μεσόγειο του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα επιφυλάσσει για όποιον την επισκεφθεί η σελίδα “A journey in history” (Ένα ταξίδι στην ιστορία) την οποία ξεκίνησαν στο twitter κάποιοι Τούρκοι λάτρεις της Ιστορίας και κυρίως της Οθωμανικής περιόδου, όταν τα Βαλκάνια, αλλά και τα ανατολικά παράλια της Μεσογείου βρισκόντουσαν υπό Τουρκική κατοχή.

Πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων από μία άλλη εποχή από το Χαλέπι της Συρίας, μέχρι την Κωστάντζα της Ρουμανίας και τα Τίρανα της Αλβανίας και από το Βελιγράδι, το Μοναστήρι, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, μέχρι την Ιερουσαλήμ και τη Βαγδάτη, η σελίδα παρέχει στον αναγνώστη χιλιάδες ντοκουμέντα, φωτογραφίες, έγγραφα και βίντεο μιας εποχής τόσο κοντινής αλλά και τόσο μακρινής, πριν τα Βαλκάνια περάσουν από την Ανατολή στην Δύση.

Εκεί υπάρχουν και κάποια λίγα ντοκουμέντα για την Καβάλα, την παλιά Νομαρχία των Σερρών, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Δράμας και Αλεξανδρούπολης, αλλά και τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, όταν ακόμη ήταν… λευκός!

Μάλιστα από την Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες σημαντικές πόλεις της εποχής όπως το Χαλέπι, την Ιερουσαλήμ και το Μοναστήρι (Μπίτολα σήμερα) υπάρχουν και βίντεο-ντοκουμέντα που απεικόνιζαν σημαντικές εορτές και φιέστες ή την καθημερινή ζωή στις σημαντικές πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα ντοκουμέντα της Καβάλας: Το Καβαλιώτικο σουβενίρ, ο χάρτης του 1916 και το Τελωνείο!

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην τεράστια συλλογή των γειτόνων βρίσκεται μια φωτογραφία της Καβάλας του 1900, με υπογραφές στα Γαλλικά, Ελληνικά, αλλά και Τούρκικα, με το παλιό αραβικό αλφάβητο.

Με αραβικό αλφάβητο είναι γραμμένο και το έτερο ντοκουμέντο της σελίδα όπου επάνω δεξιά απεικονίζει την Καβάλα και κάτω αριστερά έναν χάρτη από την Καβάλα μέχρι… τον Βόλο! Το ντοκουμέντο, μάλιστα, σύμφωνα με τους κατόχους του, είναι του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα του 1916.

Άλλο ένα τεκμήριο του… ταξιδιού στην Ιστορία είναι ένα γραμματόσημα το οποίο χρησιμοποιούνταν στα τέλη του 19ου αιώνα σε Δράμα και Καβάλα, ενώ η πιο ενδιαφέρουσα ιστορικά φωτογραφία είναι αυτή του Τελωνείου στο λιμάνι της Καβάλας το 1900, όπου πίσω του διακρίνεται ευκρινώς το Ιμαρέτ και στο βάθος δεσπόζει το Φρούριο.

Αν μη τι άλλο μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους λάτρεις της Ιστορίας και των ντοκουμέντων!