Νέος Μητροπολίτης Σικάγου από το… Παγγαίο!

Τα συγχαρητήρια του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη στον πατέρα Ναθαναήλ για την εκλογή του στην ιεραρχία της Ομογένειας της Αμερικής

ΗΙερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε το πρωί της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου 2018 τον Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδη Μητροπολίτη Σικάγου, οκτώ μήνες μετά την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου. Ο 44χρονος Μητροπολίτης -πλέον- Ναθαναήλ είναι, όπως έσπευσε να επισημάνει σε πανηγυρικό κλίμα και ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, δημότης Παγγαίου:

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης έγραψε στο facebook:

«Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το νέο εψηφισμένο Μητροπολίτη Σικάγου π. Ναθαναήλ Συμεωνίδη για την εκλογή του. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον δήμο μας, ένα τέκνο του, ένας συνδημότης μας, να αναλαμβάνει μια τόσο σημαντική θέση στην εκκλησιαστική ιεραρχία της Ομογένειας. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι με την ψυχική του ευγένεια, την αφοσίωσή του στις Εκκλησιαστικές αρχές και αξίες, τις ικανότητες και την σεμνότητα που τον διακρίνει, θα συμβάλει πολύπλευρα και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση και την πρόοδο της Μητρόπολης Σικάγου. Του ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα».

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Σικάγου

Ο εψηφισμένος είναι υιός του Βασιλείου και της Ειρήνης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης και εν συνεχεία από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, από όπου έλαβε και τον τίτλο του Διδάκτορος της Θεολογίας, το 2007, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Columbia όπου ειδικεύτηκε στην Ιστορία και Ηθική της Δημόσιας Υγείας. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής τα μαθήματα της Ηθικής και Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Fordham και στις Θεολογικές Σχολές του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Βλαδιμήρου, ενώ έχει δημοσιεύσει αρκετά επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη θεολογία και τη βιοηθική.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 2003 και πρεσβύτερος το 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Υπηρέτησε ως διάκονος τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο (2003-2006) και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο (2006-2010), ενώ ως ιερατικώς προϊστάμενος διηκόνησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής του διακονίας ανέπτυξε ένα αστικό ποιμαντικό οργανισμό με την επωνυμία «Ορθόδοξοι Επαγγελματίες εν Δράσει», ο οποίος αξιοποίησε τα χαρίσματα και τα τάλαντα περισσοτέρων από 400 νέων επαγγελματιών του Μανχάταν, προσφέροντάς τους ευκαιρίες να δημιουργήσουν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των πιο ευάλωτων συνανθρώπων της περιοχής. Διακόνησε, επίσης, περιοδικά τις κοινότητες της Αναστάσεως του Χριστού, Brookville και του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Brooklyn.

Το Σεπτέμβριο του 2013 διορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου Διορθοδόξων, Οικουμενικών, και Διαθρησκειακών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Από τη θέση αυτή ανέπτυξε και επαύξησε τις σχέσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με πολλούς Θρησκευτικούς Οργανισμούς καθώς και με τις μόνιμες Αντιπροσωπείες στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, προώθησε τη συνεργασία και τη συμμετοχικότητα. Μέσα στο πλαίσιο της διακονίας αυτής διοργάνωσε το επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ορθοδοξία και Ανθρωπισμός: Ιδέες και Δράσεις στο Σύγχρονο Κόσμο», το οποίο παρείχε σε εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συναντηθούν και να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μετά την κρίση.

Ο π. Ναθαναήλ είναι αδελφός της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στην Κρήτη.