Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ καταγγέλλουν «bullying» από τη Διοίκηση και ζητούν «προστασία»

Απίστευτες αναφορές από τη Γενική Συνέλευση ακόμη και για υπαλλήλους που... παρακολουθούνται από ψυχιάτρους - Εξουσιοδότηση στον πρόεδρο για κήρυξη στάσεων εργασίας

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η «ένταση» που εδώ και καιρό καλλιεργείται ανάμεσα στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας, με το Σωματείο των δεύτερων να προβαίνει σε πολύ σοβαρές δημόσιες καταγγελίες που αφορούν τόσο στη συμπεριφορά της Διοίκησης απέναντι σε συγκεκριμένους εργαζόμενους όσο και σε «μη νόμιμες» διαδικασίες που ακολουθούνται σε αρκετές περιπτώσεις.

Στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), δίνεται στη δημοσιότητα η απόφαση που ελήφθη και η οποία, μεταξύ άλλων, προαναγγέλλει στάσεις εργασίας σε περίπτωση που τα προβλήματα που καταγγέλλονται δεν λυθούν άμεσα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Εργασιακό στρες, άγχος και… παράτυπες μετακινήσεις

«Η Γενική συνέλευση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ καταγγέλλει την απαξίωση που υφίστανται οι εργαζόμενοι από τις συνεχόμενες ψευδής και συκοφαντικές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Προέδρου της διοίκησης της Επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι υφίστανται ένα συνεχόμενο εργασιακό bullying, με αποτέλεσμα αρκετοί να βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακού στρες, άγχους και ορισμένοι να παρακολουθούνται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Το σωματείο πολλές φορές δια του εκπροσώπου του ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ της Επιχείρησης και αφού δεν βρήκε ανταπόκριση τον τελευταίο μήνα προσπάθησε να παρουσιαστεί σε δύο συνεδριάσεις, αλλά συνάντησε την άρνηση του Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, επικαλούμενος ότι η ΔΕΥΑΚ είναι Ανώνυμη Εταιρία κλειστού τύπου και απαγορεύεται η παρουσία του σωματείου στις  συνεδριάσεις.

Καταγγέλλει την στόχο ποίηση των μελών του σωματείου με πολλούς και ποικίλους τρόπους, την απαράδεκτη παράνομη και καταχρηστική άρνηση να μην δίνονται οι εισηγήσεις των θεμάτων 72 ώρες πριν το ΔΣ, πόσο δε μάλιστα όταν δεν δίνονται καθόλου και ειδικά σε μέγιστα θέματα που αφορούν την προάσπιση μελών της διοίκησης του σωματείου. Καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση να μην δίνονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων σε εκλεγμένο νόμιμο μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για τα οποία έχει αποφασίσει έχει ψηφίσει και φέρει την ευθύνη ενώπιον οποιουδήποτε καταλογισμού.

Στηρίζει όσους εργαζόμενους έχουν υποστεί παράτυπες μετακινήσεις και ειδικά την περίοδο που η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς Γενικό Διευθυντή, μετακινήσεις που εκτός του ότι δεν έγιναν σύμφωνα με τον 1069/80 (ιδρυτικός νόμος των ΔΕΥΑ), δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, έγιναν τάχιστα, και χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση.

Η Γενική Συνέλευση στηρίζει τους λόγους για τους οποίους συνάδελφοι  αρνούνται επιτελικές θέσεις και τα όποια γενναία επιδόματα. Στηρίζει το προσωπικό που διαχειρίζεται την αποθήκη καθώς η λειτουργία της έως σήμερα δεν τους διασφαλίζει για την σωστή λειτουργία ελέγχου και παρακολούθησή της.

Εξουσιοδοτεί το Προεδρείο να παραστεί όπου χρειαστεί ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων της Επιχείρησης και της Κοινωνίας.

Αποφασίζει να προβεί σε στάσεις εργασίας, όποτε κριθεί απαραίτητο από το Προεδρείο. Ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να προστατεύσει  την εργαζόμενη συνάδελφο μέλος του σωματείου που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους και γνωστοποιεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο αυτής της μετακίνησης.

Ζητά από τους αρμόδιους φορείς να προστατέψουν τα μέλη του ΔΣ του σωματείου καθώς και τους μάρτυρες που εμπλέκονται στην αναφορά καταγγελία στην Εισαγγελία».