Η εικόνα της πλατείας Καπνεργάτη μετά την ανάπλαση και τα πρώτα σχόλια των Καβαλιωτών

Άλλοι βλέπουν αισθητική αναβάθμιση, άλλοι έλλειψη πρασίνου και άλλοι ψάχνουν το... μνημείο του Καπνεργάτη-Πώς θα γίνει η περιοχή μετά την ανάπλαση και πώς θα επηρεάσει συνολικά την καθημερινότητα της πόλης

Αυτή την όψη θα έχει η πλατεία Καπνεργάτη (φώτο άρθρου) όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης που σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2018. Από άποψης εικόνας, άλλοι μιλούν για εκσυγχρονισμό και μεταμόρφωση σε μια πλατεία Ευρωπαϊκού επιπέδου και αισθητικής, ενώ άλλοι παραπονούνται για την έλλειψη πρασίνου στους ελεύθερους, χώρους. Κάποιοι, μάλιστα, εξέφρασαν την απορία πού και αν θα τοποθετηθεί το μνημείο του Καπνεργάτη, το οποίο αποτελεί ένα από τα σύμβολα της σύγχρονης ιστορίας της πόλης.

Τέλος, κριτική γίνεται για το γεγονός ότι προβλέπεται πεζοδρόμηση της ευρύτερης περιοχής που θα σημάνει μεγαλύτερο φόρτο κυκλοφορίας οχημάτων για την κεντρική πλατεία της Καβάλας. Αντίστοιχα όπως αναφέρει σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου Καβάλας το έργο θα κοστίσει 2,7 εκ. ευρώ (δείτε σχετικά εδώ).




Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η βελτίωση του χαρακτήρα της πλατείας και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής μέσα από τις εξής δράσεις:

  • Την πεζοδρόμηση των οδών Κασσάνδρου, Αβέρωφ και Ανωνύμου μπροστά από τη Δημοτική Καπναποθήκη. Η περιοχή της πλατείας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη από την κίνηση και στάθμευση αυτοκινήτων στους στενούς δρόμους γύρω της, με αποτέλεσμα να αποκόπτεται από το δίκτυο πεζοδρόμων της πόλης. Μέσω των πεζοδρομήσεων και της διαπλάτυνσης πεζοδρομίων και νησίδων ενοποιείται η περιοχή με το ευρύτερο δίκτυο πεζοδρόμων.
  • Το σχεδιασμό και την κατασκευή περιοχών νερού και παρτεριών διαφορετικών φυτεύσεων με σκοπό τη βέλτιστη βιοκλιματική της απόδοση.
  • Το σχεδιασμό και την κατασκευή «έξυπνων» παρεμβάσεων και πιλοτικών κατασκευών αστικού εξοπλισμού κατά μήκος των πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.
  • Την ανάπλαση των ενδιάμεσων διαδρομών, σκληρών επιφανειών και πρανών της Πλατείας Καπνεργάτη, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός ιστός για τις παραπάνω τέσσερις δράσεις.

Οφέλη

Σκοπός της ανάπλασης είναι η πλατεία Καπνεργάτη να αποτελέσει πόλο έλξης για περίπατο, ψυχαγωγία και μια στάση στο κέντρο της πόλης για όλες τις κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικίας κ.τ.λ.) αφού όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με προδιαγραφές που να βεβαιώνουν τη προσβασιμότητα για όλους, συμβάλλοντας καταλυτικά στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Η ποιότητα του αστικού χώρου αναβαθμίζεται και γίνεται βιώσιμη και οι «έξυπνες» παρεμβάσεις και οι κατασκευές αστικού εξοπλισμού δημιουργούν έντονο και σύγχρονο τοπικό ενδιαφέρον προσκαλώντας και απασχολώντας καθημερινά τους χρήστες της πλατείας.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται το διατηρητέο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης και το άγαλμα που αποτελούν σημεία αναφοράς της πλατείας και σημαντικά ιστορικά μνημεία. Η δημιουργία των πεζοδρόμων θα αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής, θα απομακρύνει την επιβάρυνση των αυτοκινήτων από την περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη και θα υποστηρίξει την αυξημένη κυκλοφορία πεζών στο εμπορικό κέντρο. Μέσω των πεζοδρομήσεων ενοποιείται η περιοχή με το ευρύτερο δίκτυο των πεζοδρόμων ανατολικά της πλατείας, δημιουργείται προνομιακή μεταχείριση για τους πεζούς και βελτιώνεται η σχέση τους με τον αστικό χώρο. Παράλληλα, ενισχύεται η εμπορική κίνηση και η επισκεψιμότητα της περιοχής και αναδεικνύεται η πλατεία Καπνεργάτη ως νέος αστικός πόλος.