ΤΟΜΥ Καβάλας: Εγκαινιάστηκε η πρώτη, σύντομα και η δεύτερη δια στόματος Πολάκη [φωτογραφίες]

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε από την Καβάλα ότι παρά τα «σαμποτάζ» θα προστίθενται διαρκώς καινούριες χάντρες στο «κομπολόι» της Υγείας με έμφαση στη συνέργεια και στην πάταξη της κατασπατάλησης χρημάτων

Και επίσημα, πλέον, η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στη συνοικία του Αγίου Λουκά στην Καβάλα άνοιξε τις πύλες της, μετά την πραγματοποίηση των εγκαινίων το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

«Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν οργανωμένες μονάδες Υγείας σε οποιαδήποτε βαθμίδα, προκειμένου οι άνθρωποι που πάσχουν να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε αυτές για να βρουν την υγεία τους, σωματική και ψυχική. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τον τόπο μας», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

Ο κ. Πολάκης ανέτρεξε στο παρελθόν, συγκρίνοντάς το με το σήμερα και τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πεδίο της Υγείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία δε θα λυθούν όλα, αλλά παρά τα εμπόδια και τα «σαμποτάζ», θα γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα με συνέργειες και αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ χωρίς σπατάλες.

Όσον αφορά τη δεύτερη ΤΟΜΥ στην Καβάλα, δήλωσε ότι απομένει η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού, κάτι που αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στους επόμενους 2 μήνες και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η μονάδα θα ανοίξει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Παρά ταύτα, υφίσταται ακόμα το πρόβλημα της εύρεσης χώρου στα ανατολικά της πόλης, ωστόσο τόσο το υπουργείο όσο και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα λυθεί το θέμα της στέγασης.

«Πως τα φέρνει καμιά φορά η ιστορία… Σαν σήμερα το 2014 απολύθηκαν 2.500 γιατροί από την Πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα. Σήμερα εμείς, 4 χρόνια μετά, συνεχίζουμε στην πόλη σας τη σειρά των εγκαινίων της πραγματικής μορφής της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι οι ΤΟΜΥ, οι οποίες ανακοινώθηκαν 20 φορές, αλλά έγιναν πράξη τώρα για πρώτη φορά. Είναι η πρώτη φορά που εγκαινιάζονται μέσα σε 4-6 μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος.

»Προσπαθούμε να καλύψουμε και να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε αυτή η ιστορία το 2014, καθώς ήθελαν να παραδώσουν πλήρως το κομμάτι των πρώτων αναγκών υγείας των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αρχίζει κι αντιστρέφεται. Σταματήσαμε την κατηφόρα και θα γίνουν 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας περίπου 2,3 εκατομμύρια αστικού πληθυσμού.

»Εδώ δε θα έρχονται ασθενείς μόνο για συνταγογραφήσεις ή εξετάσεις. Η ομάδα υγείας είναι υπεύθυνη να βγει έξω, να πάει στα σχολεία, να ανακαλύψει ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να έχει ατομικό φάκελο και να οργανώνει τον έλεγχο των εξετάσεών τους, να παρακολουθεί τη θεραπεία τους. Είναι βαρύ το έργο τους και χαίρομαι που βλέπω νέα πρόσωπα. Πολεμήθηκε αυτή η ιστορία, όμως καταφέραμε με κόπο μέσα σε μνημόνια να διαμορφώσουμε ένα άλλο πλαίσιο. Πήραμε 140 εκατομμύρια ευρώ και τα ρίξαμε εδώ για τα πρώτα 2 συν 2 χρόνια και μετά υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

»Σαμποταρίστηκε έντονα γιατί ξέρουν ότι ακουμπά και συγκρούεται με συμφέροντα. Σύντομα πρέπει να γίνει και η δεύτερη ΤΟΜΥ. Ο χώρος της πρώτης ΤΟΜΥ είναι αξιοπρεπής. Θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε άλλον χώρο, αλλά σκεφτόμαστε το κάθε ευρώ. Θα είμαστε δίπλα σας», δήλωσε ο κ. Πολάκης.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης, τόνισε ότι «σήμερα είναι μέρα χαράς και για τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, αλλά και για τους πολίτες. Είναι μια Μονάδα που θέλουμε ν’ασχοληθεί με την πρόληψη και τις ευπαθείς ομάδες, να μιλήσει στους πολίτες για το κάπνισμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την παχυσαρκία. Μέσα σε δύσκολους καιρούς είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός και η πρόληψη πρέπει να μπουν στη ζωή μας από τώρα».

Από την πλευρά του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου δήλωσε ότι «η ΤΟΜΥ θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Θα απαλύνει τον όγκο και την πίεση που σήμερα ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία και θα βοηθήσει τους ίδιους τους ασθενείς, διότι θα είναι κοντά τους. Η όλη διαδικασία θεωρώ ότι θα είναι αποτελεσματική. Στηρίζουμε δράσεις του υπουργείου Υγείας που υπηρετούν τον πολίτη και θα είμαστε μπροστά σε κάθε προσπάθεια και για τη δεύτερη ΤΟΜΥ. Το κομμάτι της Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά και θα υπάρξουν βελτιώσεις».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας με το οποίο συστεγάζεται η ΤΟΜΥ, ο κ. Καρασαββόγλου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε κάνανε πριν να μη μπορούν να το κάνουν εδώ. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις οι όποιες αιτιάσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα επί της ουσίας, όλα λειτουργούν αποτελεσματικά», σε κάτι το οποίο συναίνεσε και ο κ. Πολάκης, λέγοντας ότι «εγώ δεν είδα κανένα παράπονο, το αντίθετο, είδα συνέργεια για να μην πετάξουμε χρήματα νοικιάζοντας άλλο κτίριο».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο διοικητής του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Σίσσυ Ρακιτζή.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Μονάδας

Αμέσως μετά ο κ. Πολάκης αναχώρησε για το Νοσοκομείο Καβάλας, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τα μέλη της διοίκησης και με τους εκπροσώπους των Σωματείων τα οποία σχετίζονται με τον τομέα της Υγείας, ενώ το απόγευμα θα παραστεί στη δημόσια λογοδοσία του διοικητή του Νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς την ως μια νέα πρωτοποριακή κίνηση την οποία υιοθέτησε η νυν κυβέρνηση.