Θωμάς Αγγελόπουλος για τη δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο: Χρειάστηκαν συνεχείς και επίμονες προσπάθειες…

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνοιυ αναφέρεται σε όσα προηγήθηκαν των εγκαινίων του Τομέα - Ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν αλλά και «καρφιά» σε όσους... πολέμησαν

Μια μέρα μετά τον εγκαινιασμό του Τομέα ΕΚΑΒ Θάσου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), ο Διοικητής του Κέντρου Υγείας Πρίνου όπου στεγάζεται ο Τομέας αναφέρεται αναλυτικά στο «ιστορικό» της υπόθεσης, αποδίδοντας τα του… Καίσαρος τω Καίσαρι αλλά και στηλιτεύοντας τη στάση όσων «πολέμησαν» να… μη γίνει αποδεκτό το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Θωμάς Αγγελόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρεται επίσης στα μελλοντικά σχέδια που αφορούν στην εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών κατά μήκος του νησιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Διοικητή του ΚΥ Πρίνου.

«Η ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο ήταν ένα πάγιο αίτημα του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Πρίνου και της τοπικής κοινωνίας της Θάσου. Προσπάθειες που έγιναν παλιότερα από τον αείμνηστο Δημήτρη Έλληνα, τον δήμαρχο Θάσου και τον πρώην βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη, για διάφορους λόγους, δεν απέδωσαν αποτελέσματα.

Το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα το πήραμε από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο τον Νοέμβριο του 2015 όταν, με πρωτοβουλία των τριών κυβερνητικών βουλευτών του νομού μας (Γιώργου Παπαφιλίππου, Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Κώστα Μορφίδη) έγινε συνάντηση στο ΕΚΑΒ Αθηνών παρουσία του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και του Διευθυντή του ΚΥ Πρίνου.

Στις 26 Ιανουαρίου 2016 έγινε δεκτό από το ΔΣ του ΕΚΑΒ το αίτημα για τη δημιουργία Τομέα στη Θάσο.

Χρειάστηκαν όμως έκτοτε συνεχείς και επίμονες προσπάθειες για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση. Καθοριστική ήταν η στάση και οι παρεμβάσεις του Θασίου βουλευτή Γιώργου Παπαφιλίππου όπως και μελών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Θάσου (Βασιλείου Παπαφιλίππου, Νίκου Νικολούδη).

Πρώτα μετακινήθηκε διασώστης από το ΕΚΑΒ Καβάλας που διαμένει στη Θάσο, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Καβάλας. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2017 κάμφθηκαν οι λυσσαλέες αντιδράσεις του ΥΣ του ΕΚΑΒ και ο πρόεδρος, μέσα από μια πρωτόγνωρη, διάφανη διαδικασία, κατόρθωσε να μετακινήσει τρεις διασώστες από το ΕΚΑΒ Αθηνών στη Θάσο. Προ ολίγων ημερών, οριστικοποιήθηκαν οι μεταθέσεις των τεσσάρων διασωστών και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δεσμεύτηκε για ενίσχυση του Τομέα της Θάσου με άλλους δύο διασώστες ώστε μαζί με τα τέσσερα υπηρετούντα πληρώματα του ΚΥ να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των δέκα ατόμων που πρέπει να έχει ο Τομέας. Υλοποιήθηκε επίσης η βούληση του προέδρου του ΕΚΑΒ για συστέγαση του Τομέα στον χώρο του ΚΥ, εφόσον ο χώρος της Υγείας πρέπει να είναι ενιαίος και αδιαίρετος και να υπάρχουν συνέργειες.

Είναι πράγματι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς εργαζόμενους σε Τομείς Υγείας να συνεργάζονται αρμονικά και με αλληλεγγύη μεταξύ τους. Ευχόμαστε οι εργαζόμενοι του Τομέα ΕΚΑΒ Θάσου να συνεχίσουν να εργάζονται με το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης, θεωρώντας ως πρώτιστο καθήκον τους την εξυπηρέτηση των αναγκών του πάσχοντα συνανθρώπου. Να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την επείγουσα προνοσοκομειακή βοήθεια, αλλά και το θεμελιώδες ανθρωπιστικό και δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη να διακομίζεται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Παράλληλα, είναι καθήκον των εκπαιδευτών του Τομέα η εκπαίδευση του πληθυσμού στην παροχή επείγουσας ανάγκης προνοσοκομειακής βοήθειας στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Σε συνεργασία με τον δήμο Θάσου και τον ΔΗΜΑΡΩΓΟ θα γίνει προσπάθεια εγκατάστασης περιμετρικά του νησιού αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AED). Σκοπός μας είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού χάρτη με το στίγμα των υπαρχόντων AED.

Οι ενέργειες αυτές θα αναβαθμίσουν και το τουριστικό προϊόν και την τουριστική προβολή του νησιού, εγκαθιστώντας αίσθημα υγειονομικής επάρκειας και ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες.