ΠΑΜΕ: «Παρωδία» οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας

Καταγγελία της παράταξης της Ταξικής Ενότητας για σωρεία παρατυπιών και... παρανομιών στη διαδικασία που ανέδειξε τη νέα διοίκηση του ΕΥΚ

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε το Εκλογικό Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας με θέμα, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΥΚ (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ). Μόνο που η Ταξική Ενότητα καταγγέλλει ότι Εκλογικό Συνέδριο δεν… έγινε ποτέ!

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και που κατάφερε να καταλάβει δύο (2) έδρες στο νέο 15μελές ΔΣ του ΕΥΚ, καταγγέλλει επίσης σωρεία ενεργειών από την πλευρά της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) που συνιστούν μία εκλογική διαδικασία-παρωδία που, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει περίτρανα ότι εδώ και χρόνια το Εργατικό Κέντρο «είναι το καλύτερο όργανο των αφεντικών».

Όσο για τη σύνθεση της νέας Διοίκησης του ΕΥΚ; Για το ΠΑΜΕ, αυτή αποτελείται από «επαγγελματίες απεργοσπάστες και μπράβους των εργοδοτών» και… «ιδιοκτήτες δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων»!

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία της Ταξικής Ενότητας.

Να γυρίσουμε την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό

«Το Σάββατο 24/2/2018 για ακόμα μια φορά εξελίχθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας (ΕΥΚ) μια παρωδία που κάποιοι θέλουν να το λένε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο ΕΥΚ. Για ακόμα μια φορά πρωταγωνιστές ήταν η σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, της παράταξης της ΠΑΣΚΕ και τα συμφέροντα των αφεντικών.

Ο φόβος τους για την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων τους ανάγκασε να επισπεύσουν τις αρχαιρεσίες του ΕΥΚ 3 μήνες νωρίτερα από την λήξη της θητείας της Διοίκησης. Φυσικά αυτό ήταν «πταίσμα» μπροστά σε αυτά που συνέβησαν την ημέρα των εκλογών.

  • Παράνομες «αντικαταστάσεις» αντιπροσώπων χωρίς καμία επίσημη διαδικασία από τα σωματεία που εκλέγονται.
  • «Αντιπρόσωποι» που δεν γνωρίζουν καν από ποια σωματεία έχουν εκλεγεί.
  • «Αντιπρόσωποι» που έχουν εκλεγεί από σωματεία σφραγίδες όπου στα έγγραφα των αρχαιρεσιών τους δεν αναγράφετε ούτε μια ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο.
  • Συμμετοχή αντιπροσώπων από σωματεία ειδικού σκοπού, οπού με βάση τον νόμο δεν μπορούν να εκλέγουν αντιπρόσωπο.
  • Και το σημαντικότερο, έγιναν αρχαιρεσίες ΕΥΚ χωρίς την διενέργεια συνεδρίου, που όχι μόνο η διαδικασία  νομιμοποίησης των αντιπροσώπων δεν τηρήθηκε, αλλά δεν συζήτησε για τα ζητήματα των εργαζομένων, δεν έβαλε έναν σχεδιασμό για την οργάνωση της πάλης τους.

Βέβαια ένα ΕΥΚ που η διοίκηση του εδώ και δεκαετίες είναι το καλύτερο όργανο των αφεντικών δεν τα χρειάζεται όλα αυτά. Αυτό φαίνεται και από την νέα σύνθεση της διοίκησης. Εκλεγμένοι επαγγελματίες απεργοσπάστες και μπράβοι των εργοδοτών. Εκλεγμένοι με συγγενείς α’ βαθμού, ιδιοκτήτες δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων και άλλα πολλά.

Ότι και αν κάνουν δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν με τους συνειδητούς εργάτες, τους αντιπροσώπους των ταξικών σωματείων. Παρόλη την νοθεία και την καταστρατήγηση των διαδικασιών η Ταξική Ενότητα (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ) επανεξέλεξε 2 αντιπροσώπους στην διοίκηση  του ΕΥΚ.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής, κάθε τίμιος συνδικαλιστής πλέον ξέρουν καλά με ποιους έχουν να κάνουν. Γνωρίζουν ότι το ΕΥΚ ή θα είναι με τα συμφέροντα των αφεντικών ή θα παλεύει για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την αναπλήρωση των απωλειών μας.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Χρειάζεται τώρα να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε οργανωμένο αγώνα:

Κόντρα στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης – ΕΕ- «θεσμών». Κόντρα στην δική τους «ανάπτυξη» που για εμάς σημαίνει μισθοί πείνας και δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Να παλέψουμε για τη δική μας ανάπτυξη που σημαίνει υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς που θα εξασφαλίζουν μισθούς, συντάξεις, ωράριο και γενικά όλους τους όρους της δουλειάς μας.

Να γυρίσουμε την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό:

Η «δημοκρατία» και η «ενότητα» που διακηρύσσουν σταματάει όταν θίγονται τα κέρδη των αφεντικών τους. Για κάθε εργαζόμενο ενότητα σημαίνει ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στην φοροληστεία που επιβάλλει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενότητα για μας είναι ο αγώνας για να μην ξεσπιτωθεί κανένας εργάτης για τα κέρδη των Τραπεζών. Δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα σημαίνει ζωντανά δραστήρια σωματεία και ανοιχτό Εργατικό Κέντρο όπου θα οργανώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην εργοδοσία και τα τσιράκια της».

Στη φωτογραφία, ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ταξικής Ενότητας στη Διοίκηση του ΕΥΚ Αναγνώστης Καραμπατζάκης