Φύσηξε… εκπαιδευτικός μετεωρολογικός άνεμος στη Νέα Πέραμο μέσω του Μάκη Ζουμπλιού κι ενός διαγωνισμού

Το ανεμόμετρο το οποίο συνόδευε τη 2η θέση της φωτογραφίας των Αμμολόφων στον διαγωνισμό του meteo.gr δωρίστηκε σε σχολείο από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου-Τα κίνητρα, το «ευχαριστώ» και ο... καιρός στα σχολεία

Το… επίκαιρο «έπαθλο» από τον φωτογραφικό διαγωνισμό του meteo.gr στον οποίο ο Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Περάμου κατέκτησε τη 2η θέση (δείτε σχετικά εδώ) είναι ένα ηλεκτρονικό ανεμόμετρο της εταιρίας Benetech (μοντέλο GM816) το οποίο μετράει την ταχύτητα ανέμου είτε σε χιλιόμετρα είτε σε μποφόρ, ενώ παρέχει και ένδειξη εξωτερικής θερμοκρασίας.

Ο καιρικός… καλλιτέχνης, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου και διαχειριστής  του Μετεωρολογικού Σταθμού Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός αποφάσισε να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι ψήφισαν και ανέδειξαν τη φωτογραφία με τους φουρτουνιασμένους Αμμολόφους στη 2η θέση του διαγωνισμού, δωρίζοντας το ανεμόμετρο σε ένα σχολείο της Νέας Περάμου.

Πώς, όμως, οδηγήθηκε στην εν λόγω απόφαση και ποια κίνητρα τον παρότρυναν να δώσει το ανεμόμετρο σε σχολείο; «Η Μετεωρολογία είναι μια επιστήμη της οποίας το αντικείμενο, δηλαδή ο καιρός και τα φυσικά φαινόμενα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να ξέρουμε τα βασικά σχετικά με τον καιρό και τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων, διότι έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τυχόν αρνητικά γεγονότα. Επίσης, θεωρώ ότι γνωρίζοντας πώς να αξιοποιεί κάποιος μια καιρική πρόγνωση μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης είτε αυτό αφορά την επαγγελματική του δραστηριότητα είτε ακόμα και την προσωπική του ασφάλεια. Πέρα όμως των φαινομένων που αφορούν τον οικονομικοκοινωνικό τομέα ο καιρός και φυσικά η Μετεωρολογία προσφέρουν πλήθος παράξενων και σπάνιων φαινομένων που αν τα παρακολουθείς ”στενά” θα αποτυπώσεις σπάνιες εικόνες», αναφέρει ο κ. Ζουμπλιός στο KAVALA POST.

«Την πρωτοβουλία για να δωρίσω το “έπαθλο” την έλαβα με αφορμή το γεγονός ότι ο κόσμος έβγαλε στη 2η θέση την φωτογραφία και με κάποιο τρόπο το “έπαθλο” θα πρέπει να πάει προς τον κόσμο. Τα παιδιά τα οποία είναι και το μέλλον μας ελπίζω να πάρουν μια γεύση από τη λειτουργία του ανεμόμετρου και ελπίζω με αυτόν τον ελάχιστο τρόπο να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για τη Μετεωρολογία και τα καιρικά φαινόμενα .Για ‘μενα το προσωπικό κέρδος είναι η υψηλή κατάταξη την οποία κέρδισε η φωτογραφία και η διαφήμιση της περιοχής μας μέσω ενός καιρικού διαγωνισμού», αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου.

Όσον αφορά το αν θα μπορούσαν οι μαθητές να μπουν στο κλίμα της Μετεωρολογίας πιο ενεργά, με τη βοήθεια ανθρώπων οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, η απάντηση του διαχειριστή του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νέας Περάμου είναι κάτι παραπάνω από… αίθρια: «Εφόσον το επιθυμούν θα μπορούσαν. Επίσης, υπάρχουν αξιόλογα παιδιά, καιρόφιλοι, όπως τα παιδιά του meteokav.gr (επισκεφτείτε τη σελίδα εδώ) τα οποία γνωρίζουν πάρα πολλά γύρω από το αντικείμενο της Μετεωρολογίας και γνωρίζουν απόλυτα την τοπογεωγραφία της περιοχής και το μικροκλίμα το οποίο δίνει ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι καλοκαιρινές καταιγίδες. Πιστεύω ότι αν υπάρξει κάλεσμα προς αυτά τα παιδιά, οι μαθητές θα μπορούν να μάθουν πληροφορίες γενικά για τη Μετεωρολογία, αλλά και για τα ιδιαίτερα καιρικά χαρακτηριστικά της περιοχή μας».