Άστεγος με… καταθέσεις ο άνθρωπος που κοιμάται στους δρόμους της Καβάλας;

Θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έγινε ο άστεγος που κοιμάται στο πεζοδρόμιο της Ομονοίας-Τι είπαν Τσανάκα, Σιμιτσής, Φραντζεσκάκη και Βαγγέλης Παππάς για το θέμα-Γιατί παραδέχτηκε ότι είναι... εθνικιστής ο Γιώργος Γραμμένος

Το θέμα του άστεγου ο οποίος συνηθίζει να κοιμάται στο πεζοδρόμιο της οδού Ομονοίας (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του KAVALA POST εδώ) συζητήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μαρτίου 2018.

Αρχικά η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα πληροφόρησε το Σώμα ότι ο άστεγος είναι Ρομά από το Δροσερό της Ξάνθης και εμφανίστηκε στην Καβάλα το 2010. «Το γνωρίζω πολύ καλά το θέμα. Ο άστεγος νοσηλεύτηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας, έχει πάει πολλές φορές αυτόφωρο, έχει προβεί σε πολλές παραβάσεις, είναι πάντα υπό επιτήρηση και δεν δέχεται καμία βοήθεια από κανέναν. Μάλιστα, ακούστηκε ότι έχει και καταθέσεις. Η κ. Φραντζεσκάκη ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα, ενώ εγώ προσωπικά έχω στείλει επιστολή και στον αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Γκράνα», δήλωσε ο κ. Τσανάκα.




Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Προσχολικής Αγωγής με αρμοδιότητα λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Καβάλας Μαρία Φραντζεσκάκη, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της δημάρχου Καβάλας, ενώ πρόσθεσε ότι στην Καβάλα υπάρχουν κι άλλοι άστεγοι «τους οποίους φροντίζουμε με πολλές ενέργειες τις οποίες δεν διαφημίζουμε».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση Βαγγέλης Παππάς διερωτήθηκε «γιατί ήρθε εδώ και δεν πήγε στην Ξάνθη; Τι είμαστε εδώ, μια ανοχύρωτη πόλη;» και ζήτησε «να προστατευτεί η εικόνα της πόλης. Θέλω να μαζευτεί ο άστεγος. Αν πεθάνει από το κρύο, θα λένε τα κανάλια στην Αθήνα ότι “άστεγος πέθανε από το κρύο στην Καβάλα”. Φαντάζεστε τι κακό θα κάνει αυτό στην εικόνα της πόλης;», ενώ ξεκαθάρισε ότι η προαναφερόμενη θέση του στο θέμα είναι αμιγώς πολιτική και όχι κοινωνική, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος πρέπει να φροντίζει όσους έχουν ανάγκη.

«Λέει ότι του αρέσει η Καβάλα, γι’ αυτό και ήρθε εδώ. Αυτό, τουλάχιστον, απάντησε όταν τον ρώτησαν σχετικά», απάντησε η κ. Φραντζεσκάκη στον κ. Παππά.

Θέση στο ζήτημα έλαβε και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, λέγοντας ότι «έχω φάει το βρίσιμο της ζωής μου για τον άστεγο, όταν απομακρύναμε το περίπτερο πίσω από το οποίο κοιμόταν» και ρώτησε τη δήμαρχο «τι γίνεται με τον ξενώνα αστέγων;».

Οι παραδοχές περί… εθνικισμού

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και με αφορμή την παρατεταμένη συζήτηση γύρω από τις ανακοινώσεις της κ. Τσανάκα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος δήλωσε εξοργισμένος ότι «την ώρα που κρατάνε στην Τουρκία δύο συμπατριώτες μας, εμείς μιλάμε για άλλα πράγματα, τη στιγμή που θα έπρεπε να συζητάμε τα σοβαρά θέματα. Κι αν κάποιοι με θεωρούν εθνικιστή επειδή αγαπάω την πατρίδα μου ε ναι, τους λέω ότι είμαι εθνικιστής»!

Η τοποθέτηση του κ. Γραμμένου προκάλεσε τη δηκτική απάντηση του κ. Σιμιτσή, ο οποίος υποστήριξε ότι «κι εμείς είμαστε εθνικιστές κ. πρόεδρε, με το δικό μας προοδευτικό χρώμα, αλλά το άλλο πρωί ξυπνάμε πάλι εθνικιστές κι όχι τίποτα άλλο».