Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας στην Καβάλα: Ένα δύσκολο, αλλά φιλόδοξο εγχείρημα προς όφελος της κοινωνίας

Πότε θα πραγματοποιηθεί και τι δραστηριότητες περιλαμβάνει-Έκκληση από τον Νομίατρο Καβάλας Χρήστο Παπαδόπουλο προς φορείς και δήμους να στηρίξουν την προσπάθεια

Αρχίζει τη Δευτέρα 16 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας στην Καβάλα, όπως ενημέρωσε ο Νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Πρόκειται για μια δράση η οποία γίνεται ταυτόχρονα σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και θα αφορούν όλους τους κατοίκους της κάθε ηλικίας. Η Δημόσια Υγεία αφορά δεκάδες πράγματα στα οποία δεν μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε σε όλα, έχουμε όμως μια γκάμα θεμάτων, όπως είναι ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, τα Άτομα με Αναπηρία, έχουμε δράσεις με επισκέψεις κινητών μονάδων, προληπτικής ιατρικής και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, το Παράρτημα Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου, τους Αιμοδότες, τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ Καβάλας και φορείς όπως η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βάζοντας μέσα στις δράσεις και τα σχολεία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να παντρέψουμε αυτές τις δράσεις με τους φορείς για να διεισδύσουμε σε μεγαλύτερες κοινωνικές πληθυσμιακές ομάδες και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Πέρα από τα μηνύματα, όμως, θα κάνουμε και ουσιαστική δουλειά με τις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής. Θα έχουμε παιδιατρική, οφθαλμολογική και μονάδα ψυχικής υγείας η οποία θα έρθει από την Αλεξανδρούπολη και θα μπει σε σχολεία να εξετάσει τους εφήβους. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα έχουμε επίσης ομιλίες με τον Ιατρικό Σύλλογο σε Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη και Καβάλα για θέματα όπως η αιμοδοσία, ο αλκοολισμός, η δωρεά οργάνων σώματος, θα γίνουν ομιλίες βιοηθικής για τα βλαστοκύτταρα και αναπαραγωγής, για τα εμβόλια και για την ασφάλεια των τροφίμων. Όπως παρατηρούμε, τα πεδία είναι ανεξάντλητα και προσπαθούμε να καλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε», πληροφόρησε ο Νομίατρος.

Σε αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο θα εκδοθεί θα υπάρξει ενημέρωση για τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων και των ομιλιών. «Εκείνο το οποίο ζητάμε είναι η συνεργασία των δημάρχων. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους δήμους, αλλά και με τους δημάρχους οι οποίοι θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, γιατί οι τοπικοί φορείς είναι αυτοί που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια δράση η οποία αφορά και ωφελεί όλα τα άτομα της κοινωνίας μας και όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο αν έχει επιτυχία, τα αποτελέσματά του θα φανούν αργότερα στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.