Γιατί έχουμε «συνωστισμό» αεροσκαφών στον ουρανό της Καβάλας; [βίντεο+φωτογραφίες]

Τα τελευταία 24ωρα, η συχνή διέλευση αεροσκαφών κάνει τους Καβαλιώτες να αναρωτιούνται...

Τις τελευταίες μέρες αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Καβαλιωτών η ολοένα και περισσότερο συχνή διέλευση αεροσκαφών πάνω από την περιοχή της Καβάλας, με τους περισσότερους να συνδέουν αυτήν την κινητικότητα με την «ένταση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να προεξοφλήσουν την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεών μας για… «θερμό» επεισόδιο, με τους πλέον…  «θερμοκέφαλους» εξ αυτών να «ετοιμάζονται» για… πόλεμο!
Ωστόσο, όλα έχουν μια πιο… λογική (και πιο συνετή) εξήγηση…

Η «κινητικότητα» στους αιθέρες της Καβάλας είναι όντως έντονη τα τελευταία 24ωρα, με αποκορύφωμα ίσως το πρωί της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2018, και σημειώνεται στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2018» που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.

Στο πλαίσιο του «Ηνίοχου», λοιπόν, πάνω από την Καβάλα «πετάξανε» F-16 που διενεργούν εικονικές «αερομαχίες», αλλά και τέσσερα (4) επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache (απάτσι) κάνοντας την ατμόσφαιρα να θυμίζει μέρες… AirSea Show!

Τα Apache, μάλιστα, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού (Αεροπορικό Απόσπσμα) στη Χρυσούπολη και πρόκειται να παραμείνουν στην περιοχή μας για τις επόμενες μέρες, χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, η παρουσία μαχητικών αεροασκαφών στην Καβάλα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τις αμέσως επόμενες μέρες.

Η επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας για τον «Ηνίοχο»

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Άσκηση θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από άλλα συμμαχικά κράτη, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, σιγουρεύει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ:

  1. Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
  2. Προσβολή Αεροδρομίου.
  3. Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
  4. Προσβολής Στόχων επιφανείας.
  5. Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
  6. Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue).

Στον Ηνίοχο 2018 συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες:

Ελλάδα: F-16 BLOCK 30/50/52+/M, F-4, M-2000, EMB-145H AEW&C
ΗΠΑ: F-15
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: MIRAGE 2000-9
Ηνωμένο Βασίλειο:Eurofighter Typhoon FGR4
Ιταλία: TORNADO
Κύπρος: AW-139

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερης περιοχής ασκήσεων στην Ευρώπη, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» φιλοδοξεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο, και παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.