Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας «υπερασπίστηκε» τα Προσωπικά Δεδομένα των πολιτών

Ενημερωτική εκδήλωση με πρωτοβουλία του Συλλόγου και πολλές χρήσιμες και πρακτικές απαντήσεις στο θέμα του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ζητήματα και στις διαδικασίες συμμόρφωσης των εταιριών

Μια ενδιαφέρουσα και κυρίως χρήσιμη και πρακτική ενημερωτική δράση για να ένα θέμα το οποίο θα αγγίξει τις ζωές σχεδόν όλων των πολιτών πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαρτίου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Το θέμα αφορούσε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016/679/ΕΕ) και τα ζητήματα και τις διαδικασίες συμμόρφωσης των πολιτών και κυρίως των εταιριών, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία θα αγγίξει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, η καθηγήτρια, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ευγενία Αλεξανδροπούλου και ο πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του ΕΙΠ του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ Θανάσης Ιατρόπουλος, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης με τους πολλούς ακροατές η οποία ακολούθησε, μετά τις κατατοπιστικές εισηγήσεις των ομιλητών.

Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν ήταν η «Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων: Υποχρεώσεις και κυρώσεις» (Ευγενία Αλεξανδροπούλου), «O ρόλος του Υπεύθυνου προστασίας δεδομένων σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679» (Μαρία Μυλώση, Δικηγόρος, Δρ. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια), «Τεχνολογίες Ενίσχυσης Ιδιωτικότητας και Privacy by design» (Παύλος Εφραιμίδης, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ε.Κ. Αθηνά), «Μικρές επιχειρήσεις -μεγάλα προβλήματα; Σημασία στην πράξη και βήματα προετοιμασίας για τον ΓΚΠΔ» (Βιργινία Τζώρτζη, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής, Ειδική Επιστήμονας Νομικής ΔΠΘ, Ερευνήτρια ΚΔΕΟΔ) και «Οι διαδικασίες συμμόρφωσης στην πράξη» (Σάββας Τορτοπίδης, Διευθυντής Πληροφορικής, Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.).

Συντονίστρια ήταν η Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Business Development Manager, EMPHASIS Telematics, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) Ντόρα Τόδη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το «δια ταύτα» της βραδιάς, οι απαντήσεις, δηλαδή, των εισηγητών σε βασικές ερωτήσεις του κοινού, απομυθοποιώντας ένα θέμα το οποίο πολλοί θεωρούν ότι δε θα αγγίξει την Ελλάδα, όπως ποια είναι τα βασικά δικαιώματα των πολιτών, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ποιος είναι ο ρόλος και οι υποχρεώσεις του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων (DPO), ποια θα είναι η σχέση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων με τις επιχειρήσεις (σχέση συνεργασίας ή απόδοσης ποινών και προστίμων;) και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε περιπτώσεις διαρροής δεδομένων.