Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας «δίδαξε» Όμηρο στα αγγλικά σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες

Το σχολείο συμμετείχε σε δράση του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Αριστουργήματα της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας»-Η 3η ευρωπαϊκή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον Νοέμβριο του 2018

Την περασμένη βδομάδα, καθηγητές και μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας ταξίδεψαν στο Celje της Σλοβενίας όπου συμμετείχαν σε Δραστηριότητες Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης. Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Δράση KA2/«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο: «Αριστουργήματα της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας».

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας για τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019 συμμετέχει ως εταίρος σε Στρατηγική Σύμπραξη μεταξύ Σχολείων από 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Σλοβενία, Εσθονία, Τουρκία). Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε σχολείο θα παρουσιάσει στα σχολεία-εταίρους μια μεταφρασμένη διασκευή ενός αριστουργήματος της εθνικής λογοτεχνίας του.

Στη συνέχεια διεθνικές ομάδες μαθητών, συνεργαζόμενων κυρίως μέσω της πλατφόρμας eTwinning, θα προχωρήσουν στη δημιουργία εικαστικών έργων, μουσικής και θεατρικών μονόπρακτων, βασισμένων στις διασκευές των λογοτεχνικών έργων. Τελικά προϊόντα του project θα είναι δίγλωσσα ψηφιακά βιβλία και audio books.

Η ομάδα Erasmus του σχολείου έχει ήδη επιλέξει και διασκευάσει, για τις ανάγκες του προγράμματος, την Οδύσσεια του Ομήρου την οποία έχει μεταφράσει στα αγγλικά. Στο Celje της Σλοβενίας, οι καβαλιώτισσες μαθήτριες διάβασαν στα αγγλικά αποσπάσματα από την σύνοψη της Οδύσσειας και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις για την εμβάθυνση και κατανόηση του έργου. Ταυτόχρονα, γνώρισαν τα πέντε αριστουργήματα που επιλέχθηκαν από τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και πήραν μέρος σε ανάλογες δράσεις ώστε να κατανοήσουν τα έργα.

Υλοποιώντας το ευρωπαϊκό αυτό έργο το σχολείο επιδιώκει τη δημιουργία αυθεντικών πλαισίων επικοινωνίας μεταξύ μαθητών ίδιας ηλικίας, αλλά διαφορετικής κουλτούρας από τα συνεργαζόμενα σχολεία, τη βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών, καθώς και τη βελτίωση των επικοινωνιακών και συναισθηματικών δεξιοτήτων τους.

Η επόμενη συνάντηση στην οποία συμμετέχει το σχολείο θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Παϊκούσε της Εσθονίας, όπου οι καθηγητές και οι μαθητές από τις 6 χώρες θα συνεργαστούν για την εικονογράφηση των αριστουργημάτων, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 η 3η ευρωπαϊκή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα.