«Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες», αλλά με ποιον τρόπο; Ο Δημήτρης Κρεμαστινός έδωσε τις απαντήσεις από την Καβάλα [φωτογραφίες]

Ο πρώην υπουργός Υγείας μίλησε από... καρδιάς για τα αίτια τα οποία καταπονούν το βασικότερο όργανο του σώματος, παρά την πρόοδο της επιστήμης, αναφέροντας ένα στατιστικό στοιχείο-έκπληξη το οποίο αφορά τους ίδιους τους γιατρούς

Απαντήσεις σε ζητήματα… καρδιάς έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018 ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπροέδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, μέσα από την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες» κατά την εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν ο δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.

Για το βιβλίο μίλησαν η δήμαρχος Καβάλας και Ιατρός Πνευμονολόγος Δήμητρα Τσανάκα και ο Καρδιολόγος Dr. Δαβίδ Συμεωνίδης, ενώ την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας Αλέξης Γούλας στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

«Η σύγχρονη επιστήμη και ειδικά η Καρδιοχειρουργική κάνουν θαύματα, αλλά είναι τόσο πολυποίκιλες οι παθήσεις της καρδιάς που νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας. Έρχεται, λοιπόν, ο κ. Κρεμαστινός με ένα βιβλίο επιστημονικό μεν, αλλά κατανοητό δε από όλους να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σε ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σύμμαχο τη γνώση και όχι την παραπληροφόρηση», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας, συστήνοντας το βιβλίο «για μια καρδιά υγιή, δυνατή, ικανή να ανταπεξέλθει στους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας, για έναν τρόπο ζωής γεμάτο ευεξία και ενέργεια», με κάτι το οποίο συμφώνησε και ο κ. Γούλας, σχολιάζοντας επιπροσθέτως ότι η υγεία της καρδιάς σχετίζεται άμεσα με τις συνήθειές μας και τον τρόπο ζωής μας.

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ένας πόνος στο στήθος; Μπορεί να αποφευχθεί ένα δεύτερο έμφραγμα; Πώς πρέπει να είναι ο τρόπος ζωής μετά το έμφραγμα; Πόσο βοηθάει την καρδιά η διακοπή του καπνίσματος; Πότε ωφελεί η εγχείρηση καρδιάς; Πότε πρέπει να αντικατασταθούν οι βαλβίδες; Πόσο ασφαλείς είναι οι καρδιοπαθείς στο αεροπορικό ταξίδι; Πόσο πρέπει να προσέχουμε το μπάνιο στη θάλασσα; Υπάρχουν κίνδυνοι από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις; Υπάρχουν επικίνδυνα φάρμακα; Μπορεί ο καρδιοπαθής να έχει σεξουαλική ζωή; Πόσο επιβαρύνεται η καρδιά στην εγκυμοσύνη και στον καύσωνα; Η γιόγκα επηρεάζει τις καρδιοπάθειες; Βοηθάει η σοκολάτα; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν τις απαντήσεις τους στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί το τρίτο πόνημα μιας τριλογίας για τις καρδιοπάθειες, στα κεφάλαια του οποίου αναφέρθηκε συνοπτικά ο κ. Συμεωνίδης, εστιάζοντας κυρίως στο κεφάλαιο της πρόληψης.

Από την πλευρά του ο κ. Κρεμαστινός ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και τους διοργανωτές και τους ομιλητές, οι οποίοι, όπως είπε, κάλυψαν όλα όσα ήθελε να πει ο ίδιος. Στάθηκε, ωστόσο, κυρίως σε ένα στατιστικό γεγονός το οποίο κατατάσσει τα ιατρικά λάθη ως την 3η αιτία θανάτων παγκοσμίως, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «λέγοντας ιατρικά λάθη, εννοούμε τη μεθοδολογία, η οποία είναι όπως το δίκοπο μαχαίρι: μία μέθοδος καταπολεμά μια ασθένεια, αλλά αν δεν προσέξεις, μπορεί να ανοίξει άλλο μέτωπο».

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κρεμαστινού