Θερινή ώρα: Τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας

Διαβάστε την ιστορία της καθιέρωσης της αλλαγής της ώρας και πού ισχύει ανά τον κόσμο-Προς κατάργηση η θερινή ώρα με ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μία ώρα μπροστά γυρίζουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου (στις 03:00 η ώρα θα δείχνει 04:00). Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω). Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Η ιδέα όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από το 1975.

Η αλλαγή ώρας δεν εφαρμόζεται απ’ όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο καθώς λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν σχετικά μικρή.

Στη Ρωσία από το 2011 με προεδρικό διάταγμα έχει καθιερώσει τη θερινή Ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ η Τουρκία τον Σεπτέμβριο 2016 αποφάσισε τη μόνιμη εφαρμογή της θερινής ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ίσως να πρόκειται για την τελευταία φορά που θα αλλάξουμε την ώρα, καθώς η κατάργηση της θερινής ώρας αποτελεί ένα από τα ανοιχτά, προς συζήτηση, θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από περίπου ένα μήνα τέθηκε επίσημα στο «τραπέζι» του Ευρωκοινοβουλίου η κατάργηση της θερινής ζώνης ώρας και μάλιστα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την κατάργησή της. Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν το κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.

Εδώ και λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας, ωστόσο πλέον έχει στα χέρια της και το ψήφισμα.