Περιφορά του Επιταφίου μέσα στο… ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ [φωτογραφίες]

Το πλοίο της Hellenic Seaways εκτελούσε το δρομολόγιο προς το λιμάνι της Καβάλας, με τους επιβάτες και το πλήρωμα να βιώνουν την κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής μέσα στο πλοίο, στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου

Ένα νέο… έθιμο πάει να «γεννηθεί» στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ της Hellenic Seaways, στο δρομολόγιο προς την Καβάλα, καθώς για 2η χρονιά, γίνεται… περιφορά του Επιταφίου μέσα στο πλοίο, στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου.

Η πρωτοβουλία των κατοίκων του ακριτικού νησιού και του ιερέα του, πατέρα Ιωάννη, έχει διττή αναφορά: Δίνει την ευκαιρία στο πλήρωμα και στις οικογένειες των ναυτικών, καθώς και στους επιβάτες του πλοίου να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, αλλά είναι και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο προσωπικό του καραβιού, το οποίο συνδέει το νησί με τον «έξω κόσμο».

Έτσι έγινε και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 6 Απριλίου 2018… Ο πατέρας Ιωάννης παρέτεινε τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού, ώστε η περιφορά του Επιταφίου να συμπέσει με την άφιξη του πλοίου.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του πιο απομονωμένου νησιού του Αρχιπελάγους και οι ακόμα λιγότεροι επισκέπτες για τις γιορτές του Πάσχα ακολούθησαν τον Επιτάφιο, τον οποίο μετέφεραν οι 10 φαντάροι του φυλακίου του Πυροβολικού το οποίο βρίσκεται στο νησί.

Το πλοίο έφτασε στην ώρα του και η πομπή μπήκε στο γκαράζ, ώστε να προσκυνήσουν το πλήρωμα και οι επιβάτες, οι οποίοι εξεπλάγησαν ευχάριστα, ενώ οι αστραπές οι οποίες διακρίνονταν πάνω από το Άγιο Όρος προσέδιδαν στην όλη διαδικασία έναν… βιβλικό χαρακτήρα.

Ο καπετάνιος ευχαρίστησε τον πατέρα Ιωάννη, τους κατοίκους και τη δήμαρχο Μαρία Κακαλή, η οποία του πρόσφερε συμβολικά ένα καλάθι με λουλούδια και τοπικά προϊόντα, λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο για το δρομολόγιό του προς Λήμνο και Καβάλα.

Ανάλογη περιφορά… εν πλω έγινε και στο Αιολίς, το μικρό πλοιάριο το οποίο ήταν «δεμένο» στο λιμάνι και συνδέει καθημερινά τον Άγιο Ευστράτιο με τη Λήμνο, ενώ το… έθιμο θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά, όπως υποσχέθηκαν αμφότεροι, κάτοικοι και πλήρωμα.

Δείτε φωτογραφίες από την πρωτότυπη περιφορά του Επιταφίου