«Μαζίδια» στις Ελευθερές: Ένα Πασχαλινό έθιμο με ρίζες από την Τουρκοκρατία [φωτογραφίες]

Η «φιλοσοφία» του εθίμου είναι οι παρακλήσεις προς τον Αναστάντα Χριστό για να είναι κάθε χρονιά εύφορη και αποδοτική η γη-Χοροί, τραγούδια και κεράσματα «γέμισαν» και φέτος το χωριό του δήμου Παγγαίου

Ένα παραδοσιακό έθιμο το οποίο έλκει τις ρίζες του από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά την Τρίτη 10 Απριλίου 2018 στον δήμο Παγγαίου και συγκεκριμένα στο χωριό Ελευθεραί.

Ο λόγος για τα «μαζίδια», μια αναπομπή παρακλήσεων προς τον Αναστάντα Χριστό για την ευλογία της καλλιεργητικής περιόδου, ώστε αυτή να είναι εύφορη και αποδοτική. Παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελευθερών, καθώς και άφθονο ποτό και γλυκίσματα «γέμισαν» την πλατεία του παλιού παραδοσιακού οικισμού, στο πλαίσιο του εθίμου το οποίο πραγματοποιείται κάθε 3η μέρα του Πάσχα.

Το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο τέως βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παγγαίου Χρήστος Πριονίδης και Γρηγόρης Μισσιριάν.