Η Τουρκία (ξανα)δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νότια της Θάσου ως πεδίο βολής για ασκήσεις [χάρτες]

Στο ετήσιο πρόγραμμα στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Άγκυρας για το 2018 περιλαμβάνεται και η «γειτονιά» μας-Ειδικοί εκφράζουν φόβους για πρόκληση προβλημάτων στις θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες

Η Άγκυρα δημοσιοποίησε το ετήσιο πρόγραμμα στρατιωτικών δραστηριοτήτων της για το 2018. Σε αυτό προαναγγέλλει την δέσμευση μεγάλων περιοχών του Αιγαίου, ως πεδίων βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η θαλάσσια περιοχή νότια της Θάσου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το pronews.gr, οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν την κύρια πηγή εντάσεων στο Αιγαίο, καθώς αφορούν περιοχές στις οποίες η αρμοδιότητα έκδοσης «Αναγγελιών» ανήκει στην Ελλάδα και πολύ συχνά επικαλύπτουν περιοχές που έχει δεσμεύσει για ασκήσεις η ελληνική πλευρά στα διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Η Διεύθυνση Ναυτιλίας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην έκδοσή της για το 2018 οριοθετεί και παρουσιάζει χάρτες με τις περιοχές που μονομερώς δεσμεύει και μάλιστα για μεγάλο διάστημα σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου, με τρόπο τέτοιο, όμως, ώστε να παραπέμπει σε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεσμεύει και πάλι 4 πεδία βολής στο κέντρο του Αιγαίου (βλ. παρακάτω χάρτη) από τη Θάσο μέχρι και την Αμοργό, σε μια προσπάθεια να αποκόψει στα δύο το Αιγαίο στη βάση των γνωστών διεκδικήσεών της για επιχειρησιακή διχοτόμηση του αρχιπελάγους στον 25ο μεσημβρινό.

Σύμφωνα με το pronews.gr, η δέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών και μάλιστα για μεγάλο διάστημα αντίκειται στην διεθνή πρακτική για αποφυγή δέσμευσης μεγάλων περιοχών και για μεγάλο διάστημα, ενώ δημιουργεί και σοβαρό πρόβλημα στις θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες σε μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή, όπως είναι το Αιγαίο.

Η Τουρκία, επίσης, δεσμεύει για ασκήσεις περιοχές οι οποίες αποκόπτουν τη Λέσβο και από Βορρά και από Νότο, ενώ επίσης αποκλείεται και η Χίος μέσω των τουρκικών σχεδιασμών (βλ. παρακάτω χάρτη).