Νέα Πέραμος Καβάλας: Στο «στόχαστρο» του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου το «κάψιμο του Ιούδα»

Με ανακοίνωσή του το ΚΙΣ Ελλάδος ζητάει την κατάργηση του εθίμου το οποίο «διαιωνίζει στερεοτυπικές αντιλήψεις κατά των Εβραίων»-Μηνυτήρια αναφορά και από Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Το βράδυ κάθε Μεγάλης Παρασκευής, στη δημοτική κοινότητα της Νέας Περάμου του δήμου Παγγαίου, κατά την περιφορά του επιταφίου, οι κάτοικοι αναβιώνουν ένα πολύ παλιό έθιμο: Καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα τη στιγμή που η πομπή του επιταφίου περνάει από τους δρόμους.

Το συγκεκριμένο έθιμο, όμως, το οποίο αναβιώνει σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, μπήκε στο «στόχαστρο» του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, το οποίο ζητάει την κατάργησή του, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «διαιωνίζει στερεοτυπικές αντιλήψεις κατά των Εβραίων».
Να σημειωθεί ότι και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι είχε καταθέσει τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για «περιπτώση ρατσιστικών εγκλημάτων περί το έθιμο του “Καψίματος του Ιούδα”», στην περίοδο του Πάσχα. Η αναφορά του ΕΠΣΕ περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία για το 2017, με την καταγραφή 69 σχετικών διοργανώσεων του «Καψίματος» ανά την Ελλάδα 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΣ Ελλάδος

Κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα τελούνται στη χώρα μας διάφορα έθιμα. Ένα από αυτά είναι και το «κάψιμο του Ιούδα», το οποίο πραγματοποιείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το έθιμο αυτό διαιωνίζει στερεοτυπικές αντιλήψεις κατά των Εβραίων. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Από την πλευρά μας, ως Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, έχουμε κατά το παρελθόν προβεί επανειλημμένως σε διαβήματα προς αρμόδιους φορείς προκειμένου να σταματήσει και στη χώρα μας η τέλεση του εθίμου αυτού. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, με τις Συνοδικές Εγκυκλίους της του 1891, 1910 και του 1918 έχει ζητήσει όπως «ρητώς απαγορευτούν τα έθιμα ταύτα».

Πιστεύουμε πως το έθιμο αυτό όχι μόνο προσβάλλει την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, αλλά πλήττει κάθε προσπάθεια επίγνωσης και κατανόησης των κοινών αξιών που χαρακτηρίζουν τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Ελπίζουμε ότι όλοι θα συμβάλλουν επιτέλους στην κατάργηση αυτού του εθίμου που δεν υπηρετεί πάντως το πνεύμα αγάπης και συμφιλίωσης που εκπέμπεται τις ημέρες του Πάσχα.