Η λογοτεχνική πλευρά του δημάρχου Θάσου…

Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ εξηγεί γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με το αρχαιότερο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κυρίως, γιατί επέλεξε ως «κοινό» του τα παιδιά-Ποια είναι τα... λογοτεχνικά του πλάνα για το μέλλον

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, είναι εκ των πραγμάτων ένας πολυπράγμων άνθρωπος. Πέρα από τα αυτοδιοικητικά και επαγγελματικά του καθήκοντα, ασχολείται και με τη συγγραφή και συγκεκριμένα με τη λογοτεχνία.

Τελευταίο του πόνημα οι «Πέρσες του Αισχύλου», το αρχαιότερο έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας το οποίο μέχρι και σήμερα, περνάει επίκαιρα μηνύματα για τον ελεύθερο άνθρωπο, μηνύματα κατά της βαρβαρότητας και του ολοκληρωτισμού και υπέρ της Δημοκρατίας. Είναι όπως λέει ο ίδιος, «ένα παγκόσμιο μάθημα ειρήνης και δημοκρατίας».

«Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι δόξασαν το όνομα των Ελλήνων στα πέρατα της γης και τώρα απολαμβάνουν τα δώρα της ειρήνης. Οι Πέρσες, όμως, δεν μπορούν να ξεχάσουν την ταπείνωση που γνώρισαν στον Μαραθώνα.  Ο βασιλιάς τους, ο Ξέρξης, διψάει για εκδίκηση. Ονειρεύεται να γίνει αυτός αφέντης ολόκληρης της γης, Ανατολής και Δύσης. Και αποφασίζει να εκστρατεύσει εναντίον των Ελλήνων, για να τους κατακτήσει. Οι Πέρσες του Αισχύλου είναι το αρχαιότερο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ποιητής υμνεί τη νίκη του ελεύθερου ανθρώπου κατά της βαρβαρότητας και της αδικίας, γράφοντας ένα διαχρονικής αξίας έργο για την ειρήνη», γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του ο δήμαρχος Θάσου.

Γιατί, όμως, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παιδαγωγική πλευρά του συγκεκριμένου έργου και σε ποιο κοινό απευθύνεται; Η απάντησή του προφανής: «Ο σκοπός ήταν να περάσουμε στα μικρά παιδιά με τον πιο κατανοητό τρόπο τα μεγαλειώδη μηνύματα τα οποία εκπέμπει η αρχαία τραγωδία, ο αρχαίος κόσμος και η ελληνική Δημοκρατία. Αυτό προσπάθησα να το πετύχω μέσα από τη δική μου μετάφραση και απόδοση, σε μια γλώσσα κατανοητή και απολαυστική για τα παιδιά κυρίως. Μάλιστα, το έργο συμπεριλήφθηκε και στους καταλόγους των υποψήφιων για τα βραβεία της ελληνικής λογοτεχνίας φέτος».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από «Ελληνοεκδοτική» στις αρχές της άνοιξης του 2017, ενώ παλαιότερα είχε εκδοθεί από τα «Ελληνικά Γράμματα». Μάλιστα, το 2006 το είχε «ανεβάσει» η θεατρική ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θάσου και είχε αποσπάσει το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ελληνικού Θεάτρου ο οποίος έγινε στην Ορεστιάδα.

Η νυν έκδοση, με νέα εικονογράφηση, απέσπασε πολύ καλές κριτικές, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου και των παιδιών ήταν σημαντική. «Το έχουν αγκαλιάσει κι έγινε αυτό που έλεγα και κατά την προηγούμενη έκδοσή μου: έφτασαν τα παιδιά, αντί να παίζουν ποδόσφαιρο στην αυλή, να παίζουν στα διαλείμματα αρχαία τραγωδία. Η ικανοποίησή μου ήταν πολύ μεγάλη όταν έβλεπα παιδιά να ζουν μέσα από αυτά τα ιδανικά της Δημοκρατίας», σημειώνει ο δήμαρχος Θάσου.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι θα υπάρξει συνέχεια στο συγγραφικό του έργο, αφού βρίσκονται στα «σκαριά» άλλα δύο βιβλία, πάλι με θέματα από την αρχαία τραγωδία, αλλά εκφράζοντας την αρχαία ιστορία μέσα από τη γλώσσα της παιδικής λογοτεχνίας, «ώστε απολαυστικά, να γίνει η ιστορία μας κτήμα των νέων ανθρώπων», δηλώνει ο κ. Χατζηεμμανουήλ.