Θέλετε να… εκτονωθείτε με αυγομαχίες και να κερδίσετε και βραβείο; Διαβάστε τον τρόπο

Ένα έθιμο το οποίο «χάνεται» στα βάθη της Ποντιακής Ιστορίας, έρχεται στη Λεκάνη Καβάλας για να συμβολίσει τη σύγκρουση του καλού με το κακό-Διαβάστε πώς μπορείτε να λάβετε μέρος

Το Πάσχα αποκτά μια ιδιαίτερα παραδοσιακή αίσθηση, καθώς τις ημέρες αυτές αναβιώνουν ήθη και έθιμα τα οποία έχουν τις ρίζες τους στα βάθη του χρόνου. Ένα από τα έθιμα αυτά είναι οι Αυγομαχίες, που έφεραν οι πρόγονοι των κατοίκων της περιοχής μας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Το έθιμο συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος διοργανώνει για 13η συνεχή χρόνια τις Περιφερειακές Αυγομαχίες, θέτοντας ως απώτερο σκοπό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της αναβίωσης του εθίμου σε όλα τα μέρη της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεκάνης «Οι Ρίζες», σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Νέστου, θα διεξάγουν τις 13ες Περιφερειακές Αυγομαχίες, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στις 11:00, στο προαύλιο του Παλιού Παιδικού Σταθμού, στη Λεκάνη Καβάλας.

Ο κάθε αυγομάχος θα πρέπει να  έχει στην κατοχή του 30 βρασμένα και αριθμημένα αβγά κότας, τα οποία θα ελεγχθούν από την τριμελή επιτροπή. Η συμμετοχή ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ και οι τρεις πρώτοι νικητές βραβεύονται με χρηματικό έπαθλο, ο πρώτος των 100 ευρώ, ο δεύτερος των 50 ευρώ και ο τρίτος των 30 ευρώ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι.