Γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου με την επιστροφή του Βασίλη Βασιλικού στην πόλη του [φωτογραφίες]

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του βραβευμένου Καβαλιώτη συγγραφέα «Τα σιλό»-Η συγκινητική αναφορά του βραβευμένου Καβαλιώτη συγγραφέα στη «συνονόματη» Βιβλιοθήκη, οι Γερμανοί και η... Εθνική Τράπεζα-Πλήθος κόσμου τίμησε τον συγγραφέα

Ο δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις Gutenberg ετοίμασαν το απόγευμα της Δευτέρας 23 Απριλίου 2018 μία ζεστή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του βραβευμένου Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού με τίτλο: «Τα σιλό».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης και ο εκπαιδευτικός-υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Βλαστάρης. Εν συνεχεία αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε ο ηθοποιός Δημήτρης Κοντός.

«Δεν κατάφεραν να ανατινάξουν το μύλο οι Γερμανοί, αλλά το έκανε η Εθνική Τράπεζα!»

Στις δηλώσεις του ο αγαπημένος συγγραφέας ανέφερε συγκινημένος πως: «Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Κελέκη για το εξώφυλλο που μας το παραχώρησε δωρεάν καθώς είναι εξαιρετικό. Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι στην Καβάλα και βρίσκομαι μάλιστα στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που για ‘μένα αυτό είναι το βραβείο Νόμπελ, το ότι ονομάστηκε με το όνομά μου, πράγμα που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, συνήθως τους τιμούν όταν κάποιος πεθάνει.

»Καθώς και ότι παρουσιάζουμε απόψε αυτό το βιβλίο που το έγραψα 15 χρονών και το είχα ξεχάσει ότι το έγραψα, αλλά ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αυτό είναι που αφορά την Καβάλα την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής, που δεν έχει γραφτεί μυθιστόρημα γι’ αυτήν την περίοδο, Πανελληνίως για την Βουλγαρική κατοχή. Κι αυτό συμβαίνει σε μία πόλη που εγώ έζησα για λίγα χρόνια, μετά φύγαμε για τη Θεσσαλονίκη γιατί προτιμούσε ο πατέρας μου τους Γερμανούς ναζί από τους Βούλγαρους φασίστες, επειδή και την πρώτη φορά που κατέλαβαν την πόλη το 1913, πήραν ομήρους οι οποίοι ποτέ δεν επέστρεψαν και υπό αυτήν την έννοια το μυθιστόρημα αυτό δείχνει ακριβώς την βαρβαρότητα αυτής της εποχής εκ μέρους των Βουλγάρων που όταν μπήκαν στην Καβάλα το 1941 θυμάμαι -εγώ ήμουν 5-6 χρονών παιδάκι- γονάτισαν στην παραλία και προσκύνησαν τη θάλασσα που ήταν το προαιώνιο όνειρό τους, να βγουν στο Αιγαίο.

»Ήταν άθλιοι σαν κατακτητές, πήραν το πιάνο της μάνας μου, ήθελαν να ανατινάξουν τον Μύλο και το μυθιστόρημα λέει ακριβώς πώς αυτός ο μύλος που δεν τον ανατίναξαν οι Βούλγαροι λόγω του ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν και έκοψαν τα καλώδια και δεν ανατινάχθηκε, το έκανε τελικά η Εθνική Τράπεζα για να γίνουν τα δικαστήρια!».

«Η καλύτερη απόφαση του τέως δημάρχου να ονομάσει την Βιβλιοθήκη “Βασίλης Βασιλικός”»

«Καλώς ήρθατε στην πόλη σας» αναφώνησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στον σύντομο χαιρετισμό της, καλωσορίζοντας τον προσκεκλημένο του Δήμου Καβάλας και αναφερόμενη στην ομιλία της σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο της Καβάλας υπό την Βουλγαρική κατοχή.

Παράλληλα, ωστόσο, υπογράμμισε πως «Η καλύτερη απόφαση του τέως δημάρχου Κωστή Σιμιτσή ήταν να δώσει το όνομα σας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας», τονίζοντας πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Τα σιλό» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο Βασιλικός το 1949, σε ηλικία μόλις 15 ετών και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. 1941-1944. Μακεδονία υπό Βουλγαρική Κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, Διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λια και της Μαλβίνας. Όμως, ο μπάρμπα-Λιας επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να φυγαδεύσει την κόρη του και να αποτρέψει την ανατίναξη του Μύλου. Θα τα καταφέρει;

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου