Καβάλα: Τιμή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού [φωτογραφίες]

Η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας δεν λησμόνησε τους προγόνους των προσφύγων που ζουν στην περιοχή μας

ΗΘρακική Εστία Νομού Καβάλας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού που έγινε την περίοδο 1912-1922. Το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στον Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων.

Ο ιστορικός Κομνηνός Απότας μίλησε για το χρονικό των γεγονότων, ενώ ο άρχον πρωτοψάλτης Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ μαζί με μέλη της Βυζαντινής χορωδίας «Δομέστικοι» από την Δράμα βρέθηκε στο ψαλτήρι της Εκκλησίας.

Στις εκδηλώσεις μνήμης συμμετείχαν οι: Αδελφότητα Απανταχού Ηρακλειτσιανών, ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Καβάλας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυστύλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δάτου, η Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων, η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, η Κρητική Αδελφότητα Νομού Καβάλας και η Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας.

Μία μέρα πριν, στις 20 Απριλίου, η Θρακική Εστία Καβάλας και οι Εκδόσεις Ψυχογιός παρουσίασαν το βιβλίο της συγγραφέως Ελευθερία Χατζοπούλου με τίτλο: «οι δρόμοι της βροχής». Το βιβλίο παρουσίασαν ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης, οι ιστορικοί Νίκος Καραγιαννακίδης και Κομνηνός Απότας, ενώ διαβάστηκε το σημείωμα της δημοσιογράφου Σίσσυς Ακοκαλίδου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως». Οι τοπικές αρχές και πλήθος φίλων και μελών της Εστίας τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.