Το 1ο Λύκειο Καβάλας «μιλάει» ψηφιακά μέσα από καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας

Το σχολείο συμμετείχε στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας με το πρόγραμμα "Teachers4Europe"-Τα οφέλη τα οποία αποκόμισαν οι συμμετέχοντες και οι καινοτόμες δημιουργίες των μαθητών

Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Καβάλας συμμετείχαν στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (δείτε λεπτομέρειες εδώ), το οποίο πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο στο διάστημα 18-21 Απριλίου 2018, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ.

Στην πόλη της Καβάλας το Φεστιβάλ έλαβε χώρα την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 με την αρωγή της Σχολικής Συμβούλου Πληροφορικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μπαμπαλώνα Ελένης και του υπευθύνου ΚΕΠΛΗΝΕΤ Γρηγοριάδη Γρηγόρη.

Οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν τα ψηφιακά έργα που δημιούργησαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος “Τeachers4Europe” με θέμα “ReduceReuseRecycle, Η Ευρωπαϊκή Οπτική της Ανακύκλωσης“, το οποίο είχε ως στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες για την αξία της ανακύκλωσης και τη σημασία τού να μάθουν να ανακυκλώνουν σωστά και συνειδητά, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, διαχείριση των αποβλήτων και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Υπεύθυνη της δράσης ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών Νικολάου Δέσποινα.

Παρουσίασαν, επίσης, ρομποτική κατασκευή που υλοποιούν οι μαθητές της Β’ τάξης της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Τeachers4Europe” με θέμα «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας» και του έργου “Εtwinning“, προσανατολισμένο στο STEM. Παράλληλα, το σχολείο συνεργάζεται με το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών στην Κύπρο.

Οι μαθητές, με την υπεύθυνη καθηγήτρια Φιλιππίδου Φωτεινή (ΠΕ19), κατασκεύασαν μια ρομποτική καρέκλα, που θα χρησιμοποιείται από άτομα με δυσκολία στην κίνηση προκειμένου να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν σε έναν εκθεσιακό χώρο ή μουσείο.

Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης “Teachers4Europe” η οποία υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά στο 1ο ΓΕΛ είναι διττός: Πρώτον, επιδιώκει  να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων και δεύτερον να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαιδευτική πρακτική καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας με την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

Το σχολείο επιλέχθηκε και συμμετείχε την Παρασκευή 20 Απριλίου στην τηλεδιάσκεψη όλων των σχολείων της χώρας τα οποία συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και παρουσίασε τις ψηφιακές δημιουργίες τις οποίες έφτιαξαν οι μαθητές σχετικά με την ανακύκλωση.

Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.