Δήμητρα Τσανάκα: Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να απολύσουμε βρεφονηπιοκόμους, αλλά θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε

Η δήμαρχος Καβάλας απαντάει στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στα περί «πολιτικών σκοπιμοτήτων», κάνοντας λόγο για μια «εξόχως πολιτική τοποθέτηση η οποία εκδηλώνεται με πρωτοφανές μένος και υπό τη μορφή απειλής»

Απάντηση σε όσους κατηγορούν τον δήμο Καβάλας ότι «έσπρωξε» την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής έδωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, κάνοντας ειδική μνεία στα όσα της καταλόγισε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Με θλίψη, αλλά και έντονο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των εκπαιδευτικών. Υπήρχαν αιχμηρές φράσεις, καθώς μας καταγγέλλουν για καθαρά πελατειακούς λόγους και σκοπιμότητες, ότι κατασυκοφαντούμε το δημόσιο νηπιαγωγείο και πολεμάμε την εφαρμογή του νόμου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή στην ΠΕ Καβάλας. Αυτές είναι φράσεις εξόχως αντιθεσμικές», δήλωσε η κ. Τσανάκα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θέλω σε καμία περίπτωση να απολύσω καμία βρεφονηπιοκόμο, αλλά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

«Δεν ασκούμε κριτική στο έργο των εκπαιδευτικών»

Η δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι τέτοιες ανακοινώσεις «προσβάλλουν τον σκληρό πυρήνα της βούλησης των δημοτών, την ίδια τη Δημοκρατία. Τι θα πει πελατειακές σχέσεις; Είναι μια εξόχως πολιτική τοποθέτηση που εκδηλώνεται με πρωτοφανές μένος και υπό τη μορφή απειλής. Το Δημοτικό Συμβούλιο ή οι φωνές που εναντιώνονται στο μέτρο δε συνιστούν επ’ ουδενί κριτική στο έργο των εκπαιδευτικών. Η εναντίωση έγκειται στη μεθόδευση και την παραβίαση σχετικών διατάξεων στη διαδικασία όπου εκ του νόμου εμπλέκεται ο δήμος Καβάλας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι δήμαρχοι δεν πάμε κόντρα στον νόμο. Ούτε κάνουμε εκπαιδευτική πολιτική. Καλούμαστε να την εφαρμόσουμε στους χώρους που υποτίθεται είναι της ευθύνης μας. Δεν ζητήσαμε εμείς να εμπλακούμε, αλλά το υπουργείο το ίδιο μας ενέπλεξε στη διαδικασία. Αυτό το ατόπημα εκ μέρους των εμπλεκομένων και οι ισχυρισμοί μας επιβεβαιώνονται από το περιεχόμενο της ανακοίνωσής τους».

Οι αποδείξεις των αριθμών

«Θα μιλήσω με αριθμούς. Όλη η δυναμικότητα των νηπιαγωγείων του δήμου Καβάλας, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, έχει σύνολο 824 παιδιά. Αποχωρούντα νήπια γεννημένα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 από τους παιδικούς σταθμούς, σύνολο 279. Ζήτησα χαρτί από το ληξιαρχείο για να ξέρω επισήμως πόσα νήπια είναι γεννημένα το 2014. Είναι περίπου 766 για την Δημοτική Ενότητα Καβάλας και για τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων 66.

»Έχω τις πράξεις από δυο δήμους. Ο ένας Πυλαίας-Χορτιάτη όπου έκαναν τη δουλειά τους. Με πράξη 2 Απριλίου είναι καταχωρημένες οι αντιρρήσεις των μελών, αν υπάρχουν -και υπάρχουν- και για ποιον λόγο. Θετικά ψήφισε ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών, αρνητικά ακόμη και η προϊσταμένη. Της Δράμας, πρακτικό επιτροπής για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, όπου αναγράφει… αντίθετης άποψης δημάρχου».

«Αφήσαμε συνειδητά έξω από τις αντιπαραθέσεις τους γονείς»

«Το μεσημέρι της Δευτέρας κάλεσα τους γονείς. Δε θέλω να τους βάλω ανάμεσά μας, δε θέλω αντιπαράθεση. Θεώρησα ότι έπρεπε να τους ενημερώσω. Δεν έχουν πρόβλημα με τη μεταρρύθμιση, αλλά έχουν ανησυχία σε ό,τι αφορά τους χώρους που θα πάνε τα παιδιά τους. Τηλεφωνήθηκα με αρκετούς δημάρχους. Όλοι την ίδια νοοτροπία έχουν. Δεν είμαστε αρνητικοί στον νόμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι δε θα εφαρμόσουμε τον νόμο. Όμως επειδή ξέρουμε τι γίνεται με τους χώρους, θεωρούμε ότι πρέπει να μας δοθεί διετής προθεσμία στην οποία να πιέσουμε το υπουργείο να βγάλει προγράμματα δημιουργίας νέων νηπιαγωγείων. Ζητάμε από τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας να επαναλάβει τη διαδικασία, να την κάνει, γιατί δεν την έκανε ποτέ σωστά κι όπως πρέπει», δήλωσε η κ. Τσανάκα.

Επίσης, απάντησε και στο γιατί δεν προσκλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρά μόνο οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, λέγοντας ότι «εμείς δεν απευθύναμε καμία πρόσκληση σε κανέναν, μόνοι τους έκαναν παρέμβαση. Άλλωστε δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, καθώς το θέμα “έσκασε” την ίδια μέρα», ενώ πληροφόρησε ότι σύντομα θα συνεδριάσει για το θέμα η ΠΕΔ ΑΜ-Θ και αναμένονται αποφάσεις.