Δημοτικό Ωδείο Καβάλας: Διακρίσεις και δράσεις εντός κι εκτός «έδρας»

Το ΔΩΚ δίνει το «παρών» σε εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις τόσο στην Καβάλα όσο και εκτός αυτής, ανταποκρινόμενο με επιτυχία στον πολλαπλό του ρόλο

Πολύπλευρη η παρουσία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας εντός και εκτός πόλης. Άλλη μία διεθνής επιτυχία της αριστούχου μαθήτριας Αναστασίας Νεοχωρλή (τάξη βιολιού Γιάννη Κορμπέτη), η οποία ήρθε πρόσφατα για να γεμίσει χαρά και υπερηφάνεια το ΔΩΚ.

Συγκεκριμένα, η μαθήτρια του ΔΩΚ κέρδισε 3ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “eMuse Online” (Β΄ Κατηγορία, 9-11 ετών-δείτε σχετικά εδώ), όπου και πέρσι είχε διακριθεί. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν διαδικτυακά μέσω βίντεο ταλαντούχοι νέοι μουσικοί από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, και πολλά ευρωπαϊκά κράτη). Επιπλέον, η Αναστασία έλαβε ως Ειδικό Βραβείο ένα σετ χορδών Thomastik-Infeld (δείτε σχετικά εδώ).

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του ΔΩΚ είναι και η μουσική επιμόρφωση. Μία τέτοια δράση προηγήθηκε την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, όταν ο Διευθυντής του ΔΩΚ Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος προσκλήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης για μία πολυμεσική παρουσίαση σχετικά με την Αρχαία Ελληνική Μουσική.

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης που παρακολούθησαν τη δράση έμαθαν για τα είδη των πηγών απ’ όπου αντλούμε πληροφορίες, τα μουσικά όργανα και τη μουσική που έχει φτάσει στην εποχή μας μέσω των πηγών και της μουσικολογικής έρευνας. Άκουσαν το γνωστότερο δείγμα αρχαίας ελληνικής μουσικής, τον Επιτάφιο του Σεικίλου, και πήραν μια γεύση της προσωδιακής εκφοράς του αρχαίου ελληνικού λόγου.

Η παρουσίαση έγινε σε αίθουσα της σχολικής μονάδας, έπειτα από ευγενική πρόσκληση του Διευθυντή του Σχολείου, Μιχάλη Σαλωνίδη. Εκτός των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους, παρόντες ήταν και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Γιώργος Αλβανόπουλος (4η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Καβάλας) και Ανανίας Τοζακίδης (8η Περιφέρεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης).

Επόμενες δράσεις

Την Παρασκευή 4 Μαΐου η Ορχήστρα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΔΩΚ συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λευκής Νύχτας». Το σύνολο θα εμφανιστεί στις 19:30 στην αρχή της οδού Ομονοίας, στη συμβολή με την οδό Γαλλικής Δημοκρατίας. Εκεί, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μας Μανώλη Παργεντάκη, θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα από γνωστές επιτυχίες του λαϊκού και ρεμπέτικου ρεπερτορίου.

Τέλος, το Σάββατο 5 Μαΐου η Φιλαρμονική του ΔΩΚ συμμετέχει στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών Ορχηστρών, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (5-6 Μαΐου 2018). Εκτός από την παρουσία της στην παρέλαση των Φιλαρμονικών νωρίς το απόγευμα στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι, η Φιλαρμονική του δήμου Καβάλας θα παρουσιάσει έργα Morricone, Ρεμπούτσικα και Θεοδωράκη στην εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ στις 19:00, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Αθανάσιου Παρμενίδη (διαβάστε σχετικά εδώ).