Την Ημέρα της Νίκης γιόρτασαν παλιννοστούντες της πρώην ΕΣΣΔ στην Καβάλα [φωτογραφίες]

Μέλη του Σωματείου Ρωσοελληνικής Κουλτούρας Καβάλας έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης κρατώντας πλακάτ με τα πρόσωπα των προγόνων τους οι οποίοι χάθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Την Ημέρα της Νίκης ενάντια στον φασισμό γιόρτασαν την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 περίπου 80 Έλληνες παλιννοστούντες της πρώην ΕΣΣΔ στην Καβάλα, μέλη του Σωματείου Ρωσοελληνικής Κουλτούρας Καβάλας.

Κρατώντας πλακάτ με τα πρόσωπα των προγόνων τους οι οποίοι χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και έφτασαν στο πάρκο Φαλήρου όπου τραγούδησαν πολλά διάσημα τραγούδια της Ρωσικής-Σοβιετικής παράδοσης, όπως η Κατιούσα.

Η Ημέρα της Νίκης γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα από όλους τους Ρώσους ε όλο τον κόσμο, καθώς είναι η μέρα κατά την οποία οι Σοβιετικοί συνέτριψαν το ναζιστικό καθεστώς μπαίνοντας στο Βερολίνο και κρεμώντας την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ.

Μιλώντας για την εκδήλωση η πρόεδρος του Σωματείου Ρωσοελληνικής Κουλτούρας Καβάλας Ρούμπαν Λιουμπόβ είπε: «Σήμερα είναι η Ημέρα της Νίκης για τους Ρώσους, καθώς συμπληρώνονται 73 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σαν σήμερα οι Σοβιετικοί μπήκαν στο Βερολίνο και κρέμασαν στο Ράιχσταγκ την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο.

»Σήμερα δεν έχουμε πια αυτήν την σημαία, αλλά αυτή η σημαία ήταν ιστορική για εμάς. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε 7 χρόνια πριν από την πόλη Τομσκ, να κάνουμε, δηλαδή, εκδήλωση μνήμης με τις φωτογραφίες των παππούδων μας. Τους νιώθουμε σα να είναι μαζί μας και να περπατάνε ζωντανοί και αυτούς τους έχουμε στην μνήμη μας ως Τάγμα, το Αθάνατο Τάγμα και τους τιμούμε που μας έφεραν την λευτεριά.

»Στην Καβάλα είμαστε περίπου 100 μέλη στο Σωματείο και σήμερα συγκεντρωθήκαμε περισσότεροι από 80. Στα πλακάτ που κρατάμε είναι οι παππούδες μας, Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης που χάθηκαν στον πόλεμο. Στην Ουκρανία, στη Μαύρη Θάλασσα είναι η Μαριούπολη στην οποία μένουν 70% Έλληνες και πριν γίνει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το Ελληνικό προξενείο εκεί. Όπως και στην Κριμαία είχαμε πολλούς Έλληνες και όταν έγινε ο πόλεμος το ’41 πάρα πολλοί Έλληνες πολέμησαν με την Σοβιετική Ένωση και σκοτώθηκαν κι όλοι αυτοί ήταν συγγενείς μας».