Στέφανος για διόδια: Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίες, δεν μας αξίζει τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά!

O Μητροπολίτης Φιλίππων στηρίζει το Πανκαβαλιώτικο Συλλαλητήριο ενάντια στην κατασκευή του νέου μετωπικού σταθμού στην Εγνατία Οδό

Αν και λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο ίδιος δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στην πλατεία Ελευθερίας το μεσημέρι της Τρίτης 15 Μαΐου 2018 για την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ωστόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος δηλώνει «παρών» και «μαζί» με τους φορείς και τους πολίτες της Καβάλας που διαδηλώνουν ενάντια στα διόδια.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στέφανος «προειδοποιεί» όλους τους αρμόδιους φορείς που προχώρησαν στη λήψη της απόφασης για την εγκατάσταση νέου μετωπικού σταθμού διοδίων «επάνω» από την Καβάλα ότι ναι μεν μπορεί να έχουν επιλέξει να αγνοήσουν την τοπική κοινωνία της Καβάλας, ωστόσο θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν και τις ευθύνες!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Μητροπολίτη.

Κάποιοι «φωστή­ρες» και μεγάλοι «εγκέφαλοι» θέλουν να μας αγνοήσουν…

«Είμαι μαζύ με την κοινή λογική και την οιασδήποτε μορφής κα­λώς εννοουμένη αντίδραση μπροστά σε αυτή την προσπάθεια της δη­μι­ουργίας σταθμού διοδίων ακριβώς επάνω από την πόλη της Καβά­λας, στὴν περιοχή της Ἀσπρης Άμμου.

Η πόλη της Καβάλας δεν είναι μια πόλη μιζέριας και κατώτερης νοημοσύνης, πολύ δε περισσότερο οι κάτοικοί της πού ζούν ειρηνικά με­σα στο μεγάλο πολεοδομικό και αστικό συγκρότημά της, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σε όλες τις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης οι πο­λίτες και όλοι οι φορείς αγωνίζονται για να προστατεύουν το φυσι­κό περιβάλλον, την υγιεία των πολιτών και την διασφάλιση της ασ­φάλειας εκ των τροχαίων ατυχημάτων. Δυστυχώς ο προτεινόμενος το­πος μέχρι τώρα για την τοποθέτηση των εν λόγω «διοδίων» είναι εντε­λώς απαράδεκτος για τους λόγους που ανεφέραμε παραπάνω.

Σε καμμιά μεγάλη αστική πόλη της Ευρώπης δεν υπάρχουν δι­όδια που να δημιουργούν τέτοια προβλήματα σε βάρος των πολιτών της. Ακριβώς επειδή οι νοήμονες άνθρωποι που ζούν εκεί σκέφτονται την υγιεία τους, το περιβάλλον τους, αλλά κυρίως και την  αποφυγή των καυσαερίων και της οποιασδήποτε μεγαλύτερης κυκλοφοριακής συμ­φορήσεως, όπως επίσης και την ανάδειξη του τόπου τους και του του­ρισμού προς όφελος των κατοίκων τους. Δεν είναι δυνατόν να δε­χθούμε την τοποθέτηση των εν λόγω «Διοδίων» στην συγκεκριμένη περιοχή. Θεωρούμε ότι η ευλογημένη από τον Θεὸ πόλη μας, είναι μια ιστορική, πολιτισμένη μεγαλούπολη της Μακεδονίας μας, με όλες τις σύγχρονες δομές για την εξέλιξή της προς το κοινό καλώς εννοούμενο συμφέρον όλων, και δεν τις αξίζει μια τέτοια απαράδεκτη και υποτι­μη­τική συμπεριφορά.

Εάν δεν ακουσθεί η φωνή όλων μας από τους ιθύνοντες για την αποτροπή της αποφάσεως αυτής και την μη πραγματοποίησή της στον συγκεκριμένο τόπο, αλλά σε άλλο σημείο πιο μακρυνό και πιο ασφαλές για όλους, τότε δυστυχώς σε αυτούς θα ανήκει και η μιζέρια και η εσωστρέφεια του μέλλοντος των παιδιών μας.

Εάν αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς αυτοί οι κάποιοι «φωστή­ρες» και μεγάλοι «εγκέφαλοι» και θέλουν να μας αγνοήσουν ας το πρά­ξουν, και ας μη μας υπολογίσουν. Ας αναλάβουν όμως και την ο­ποια­δήποτε εύθύνη, σε μια περίοδο μάλιστα που η κοινωνία μας αντι­μετωπίζει τα πάνδεινα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα».