Αρχές, Κλήρος και Λαός στον Άγιο Θεράποντα [φωτογραφίες]

Το εκκλησάκι στο πρώην Σανατόριο «γέμισε» από πιστούς που δεν ξέχασαν τη «βοήθειά» του κατά τις δύσκολες μέρες της νοσηλείας είτε της δικής τους είτε κάποιου αγαπημένου προσώπου τους

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος τελέσθηκε στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαΐου 2018 στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Θεράποντα στο πρώην Σανατόριο, παρουσία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα.




Στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου 2018 θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 18:00, θα τελεστεί μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση του Αγίου Θεράποντα. Θα υπάρχει τακτική Συγκοινωνία αστικού ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των πιστών στο Ιερό Παρεκκλήσιο.

Η γιορτή του Αγίου Θεράποντα πραγματοποιείται με λαμπρότητα κάθε χρόνο χάρη στη φροντίδα του ευλαβέστατου και ακούραστου ιερέα Λουκά Πίνδερ, εφημέριου του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλία. Πριν την εγκατάλειψη του Παραρτήματος του Νοσοκομείου Καβάλας λόγω της μεταφοράς των κλινικών του στο νέο νοσοκομείο, στο εκκλησάκι του Αγίου Θεράποντα εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί τους ακουμπούσαν τα βάρη του προβλήματος υγείας τους, τις προσευχές τους και τις παρακλήσεις για ίαση ή πολύ συχνά και για το θαύμα. Και ο Άγιος συμπαραστεκόταν με όλη του την Αγάπη. Κάθε νύχτα, οι εργαζόμενοι στο Σανατόριο έβλεπαν σκιές πονεμένων να περνούν τις πάντα ανοιχτές θύρες του παρεκκλησίου κι ύστερα ένα ακόμη κερί να ανάβει, ένας λυγμός ν’ ακούγεται. Μα η χαρά όλων ήταν απερίγραπτη για τα αμέτρητα «ευχαριστώ» που ακούγονταν μπροστά στην εικόνα του. Ο Άγιος Θεράποντας ήταν και είναι πάντα εκεί για να δίνει δύναμη στην ψυχή και βοήθεια στο σώμα, όσων προστρέχουν στην Αγάπη του. Το παρών στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, παρά τις αρχικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έδωσε πλήθος πιστών. Την Ακολουθία του Αγίου Θεράποντα συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και επιδιορθώθηκε το 1785 μ.Χ. από τον αρχιδιάκονο Αγάπιο τον Πάριο.

Εκτός από τη δήμαρχο Καβάλας, το «παρών» το απόγευμα της Κυριακής στον Άγιο Θεράποντα έδωσαν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς και ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς.