Αντιδράσεων συνέχεια για την όδευση του αγωγού TAP από τα Τενάγη

Σύσκεψη στις Κρηνίδες, παρεμβάσεις στα χωράφια και απάντηση-υπόδειξη στον Γιώργο Σταθάκη, στον δήμο Καβάλας και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για τα αντισταθμιστικά έργα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων. Μετά την παρέμβαση αγροτών και μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών Καβάλας για την Αλλαγή της Όδευσης στα Τενάγη την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, ημέρα έναρξης των έργων και παρά τη θέση της Κοινοπραξίας ότι η όποια αλλαγή στην όδευση έγινε και δε θα υπάρξει περαιτέρω αλλαγή, αλλά κι ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαΐου 2018 συγκλήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής στις Κρηνίδες, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες αντιδράσεις.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή απάντησε με ανακοίνωσή της στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσκεψη και τη συμφωνία των αντισταθμιστικών έργων η οποία επετεύχθη στην Καβάλα μεταξύ ΥΠΕΝ-Περιφερειακής Ενότητας-Δήμου Καβάλας (διαβάστε σχετικά εδώ), ασκώντας δριμεία κριτική στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «ενδιάμεσο της πολυεθνικής κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού», ενώ καλεί δήμο Καβάλας και Περιφέρεια ΑΜ-Θ να απέχουν από κάθε συζήτηση περί αντισταθμιστικών έργων.

Η ανακοίνωση-απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής

Διαβάσαμε με έκπληξη ότι η σύσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια της από 28/3/18 σύσκεψης στο Υπουργείο Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Τ.Α. και φορέων της Καβάλας προκειμένου να διευθετηθούν τα αντισταθμιστικά έργα που προτίθεται να κάνει η κοινοπραξία του ΤΑΡ . Επειδή παραβρεθήκαμε στη σύσκεψη αυτή, σαν Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Καβάλας,  υπογραμμίζουμε εμφατικά πως αντικείμενό της ήταν αποκλειστικά και μόνο η αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ εκτός της περιοχής των τεναγών Φιλίππων.

Σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκαν αντισταθμιστικά κοινωφελή έργα που θα χρηματοδοτηθούν από  την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Κατά την σύσκεψη ο Υπουργός ανέφερε θα αποστείλει στην περιοχή περιβαλλοντικό επιθεωρητή να διατρέξει την επίμαχο τμήμα της όδευσης και να κάνει τις παρατηρήσεις του.

Θεωρούμε απαράδεκτο, Υπουργός της Κυβέρνησης που θα πρέπει να υπηρετεί την λαϊκή κυριαρχία να λειτουργεί ως ενδιάμεσος της πολυεθνικής κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού, αντί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο συγκεκριμένο υπαρκτό πρόβλημα της παράνομης διέλευσης του αγωγού από τα τενάγη.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας καλούνται να υπερασπιστούν τις αποφάσεις τόσο του Δημοτικού όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου με τις οποίες εκφράζεται η βούληση συμπαράστασης στον αγώνα για την αλλαγή όδευσης. Επομένως πρέπει να απέχουν από οποιανδήποτε συζήτηση περί αντισταθμιστικών έργων.

Καλούμε τους εκπροσώπους του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ και όλους του κατοίκους της περιοχής να εντείνουν τον αγώνα για την αλλαγή όδευσης τώρα που το ζήτημα βρίσκεται στην τελική ευθεία.