Μια άγνωστη «γωνιά» της Ιστορίας του Καπνού της Καβάλας φιλοξενείται στη Δημοτική Καπναποθήκη [φωτογραφίες]

Η ιστορική καπνοβιομηχανία Turmac επέστρεψε στο φυσικό της «σπίτι» μέσα από την Έκθεση «Turmac, Καβάλα-Κωνσταντινούπολη-Άμστερνταμ, μία πορεία με επίκεντρο μία πόλη»

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου 2018 στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, στο φυσικό της «σπίτι», η Έκθεση Turmac, μια τεράστια καπνοβιομηχανία η οποία είχε έδρα τη σημερινή Δημοτική Καπναποθήκη.

Η Έκθεση θα λειτουργήσει από τις 18 έως και τις 31 Μαΐου 2018, στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας με τίτλο: «Turmac, Καβάλα-Κωνσταντινούπολη-Άμστερνταμ, μία πορεία με επίκεντρο μία πόλη» και οι επισκέπτες θα μπορούν να συνομιλήσουν με τον συλλέκτη Γιώργο Θωμαρέη, ο οποίος χάρη στο πάθος του για τη συλλογή πακέτων τσιγάρων και άλλων αντικειμένων που αφορούν την μεγάλη καπνοβιομηχανία Turmac, ανέδειξε μία ακόμα άγνωστη πτυχή της Ιστορίας του Καπνού στην Καβάλα.

Ο Kiazim Emin Bey, ένας Οθωμανός μεγιστάνας που ταξίδευε με ιδιωτικό τρένο, ίδρυσε στην Καβάλα την εταιρεία εμπορίας καπνών της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Turmac, η οποία εξελίχθηκε και σύντομα έγινε η κορυφαία καπνοβιομηχανία στον κόσμο! Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, τα τσιγάρα της εταιρείας, από καπνό «μπασμά», ήταν τα καλύτερα σε ποιότητα.

Η Turmac επεκτάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου σήμερα λειτουργεί Μουσείο με την ιστορία της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας! Στη διαφημιστική προώθηση του προϊόντος συμμετείχε η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός (και σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 1930), Τζιν Χάρλοου, η οποία διαφήμισε την μάρκα Aparto. Μάλιστα, τα μεταλλικά κουτιά της μάρκας αυτής είχαν τυπωμένα τη φυσιογνωμία της «ξανθής σεξοβόμβας» που κάπνιζε τσιγάρο.

Η Έκθεση αποτελεί το επίκεντρο των δράσεων για τον εορτασμό της Ημέρας των Μουσείων. Μεταξύ των άλλων εκθεμάτων (πακέτων τσιγάρων, διαφημιστικού υλικού, κ.ά. αντικειμένων), οι επισκέπτες θα δούνε και μία χειροκίνητη μηχανή αγοράς τσιγάρων της εποχής.

Δείτε μερικά από εκθέματα