Πόλος έλξης για τα σχολεία η επίδειξη εκπαιδευτικής ρομποτικής

Περισσότεροι από 250 μαθητές παρακολούθησαν στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας την επίδειξη των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών στην διαλογή, φόρτωση και μεταφορά των προϊόντων καπνού, από το Κέντρο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΑΜΘ

Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον των μαθητών της Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης για την επίδειξη εκπαιδευτικής ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Καπνού την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2018. Συγκεκριμένα, το Μουσείο Καπνού επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο Γραβούνας (90 μαθητές), δύο τμήματα του 10ου ΔΣ Καβάλας (37 μαθητές της Β’ και Δ’ Δημοτικού), δύο τμήματα του 9ου ΔΣ Καβάλας (25 άτομα της Δ’ Δημοτικού) και το Γυμνάσιο Κάτω Μηλέας Πιερίας (102 μαθητές).

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης ελάμβανε χώρα ξενάγηση και εισαγωγή των μαθητών στον κύκλο εργασιών του καπνού με ιδιαίτερη έμφαση στις εργασίες εκείνες που η εξέλιξη των μηχανών και της σύγχρονης ρομποτικής έχει εισαχθεί ή αναμένεται να εισαχθεί (διαλογή, φόρτωση, μεταφορά). Έτσι, στο σημείο ανάπτυξης των ρομποτ, οι μαθητές μπορούσαν να πιστοποιήσουν του λόγου το αληθές, καθώς οι μηχανές εκτελούσαν με επιτυχία το επιθυμητό έργο.

Το Σάββατο ο χώρος του Μουσείου ήταν ανοιχτός για επίσκεψη των γονέων με τα παιδιά τους με τους ανθρώπους του ΚΤΕ ΑΜΘ να απαντούν στις ερωτήσεις και να εξηγούν τη λογική και τον τρόπο λειτουργίας της ρομποτικής. Σημειώνουμε ότι σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, θα ξεκινήσουν και πάλι το Σεπτέμβριο.

Παράταση λειτουργίας της έκθεσης

Μετά το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό για την έκθεση των αντικειμένων της συλλογής του Γιώργου Θωμαρέη με θέμα την πορεία της Καπνοβιομηχανίας Turmac, που ιδρύθηκε στην Καβάλα το 1910 από τον Οθωμανοεβραίο επιχειρηματία Kiazim Emin με έδρα το σημερινό κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης, όπου και φιλοξενείται το εκθεσιακό υλικό, έγινε γνωστό ότι η έκθεση της Turmac στη Δημοτική Καπναποθήκη, θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα 28 Μαϊου 2018 (Αγίου Πνεύματος) και η διάρκειά της θα παραταθεί μέχρι την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018.