«Θαλασσογραφίες»: Μια Καβάλα γεμάτη… θάλασσα μέσα από τους πίνακες του Διαμαντή Κέφη [φωτογραφίες]

Η έκθεση ζωγραφικής με έργα του Καβαλιώτη λαϊκού ζωγράφου άνοιξε τις πύλες της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2018

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018 η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Θαλασσογραφίες», η οποία φιλοξενεί έργα του Καβαλιώτη λαϊκού ζωγράφου Διαμαντή Κέφη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2018 (διαβάστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ).

Την έκθεση εγκαινίασαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, παρουσία του Αρχηγού του Στόλου, Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, του διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υποστράτηγου Σπύρου Ρώσση, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, της προέδρου των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και του προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστου Τζανάκου.

Πριν την ξενάγηση των προσκεκλημένων στην έκθεση, για τον ζωγράφο και το έργο του μίλησε η Εθνολόγος, Ιστορικός, Έφορος Πινακοθηκών και Μουσείων Ευφροσύνη Μπόσκου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και θα λειτουργεί τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Λίγα λόγια για τον Διαμαντή Κέφη

Γεννήθηκε το 1901 στο Αϊβαλί. Ο παππούς του είχε δικό του καΐκι. Δεν έμαθε γράμματα. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καβάλα με τον πατέρα του και τις δυο αδελφές του. Άλλοι συγγενείς του με το ίδιο όνομα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Παντρεύτηκε την Κατίνα Ιωακειμίδου από την Ξάνθη και έκαναν τέσσερα παιδιά, τον Απόστολο, το Γιώργο, το Λευτέρη και το μακαρίτη Βασίλη.

Στην αρχή έμενε στα Πεντακόσια. Μετά έκανε δικό του σπίτι στην Κηπούπολη. Τα τελευταία χρόνια είχε για εργαστήριο μια παράγκα σε μια πάροδο της Αμύντα. Τον μάγευε ο κόσμος της θάλασσας κι έτσι όλη η ζωή του κύλησε κοντά της. Στα καΐκια, στο καρνάγιο πίσω απ’ τις Καμάρες, στην προκυμαία του λιμανιού. Όλοι οι φίλοι του ήταν άνθρωποι της θάλασσας. Δούλεψε πολλές φορές σε ξυλάδικα, που φόρτωναν ξύλα από το Άγιο Όρος. Απόχτησε μεγάλη πείρα και παρότι αγράμματος, έκανε και καπετάνιος. Σε ψαράδικα δε δούλεψε ποτέ. Ούτε ψάρευε. Σιγά-σιγά άρχισε να ζωγραφίζει. Γύρισε πολλά λιμάνια ζωγραφίζοντας. Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πειραιά…

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης