Η αποτελεσματική επανάχρηση των διατηρητέων καπναποθηκών της Καβάλας

Το πρόγραμμα της ημερίδας που διοργανώνουν το απόγευμα της Δευτέρας το επιμελητήριο Καβάλας και το ινστιτούτο κοινωνικών κινημάτων και ιστορίας καπνού

Το Επιμελητήριο Καβάλας και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Αποτελεσματική Επανάχρηση Διατηρητέων Καπναποθηκών της Καβάλας Προβλήματα, Τρόποι Αντιμετώπισης» την Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 18.30 στην δημοτική καπναποθήκη Καβάλας.

Αρχικά, στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα θα γίνει παρουσίαση των καπναποθηκών της Καβάλας καθώς συζήτηση για το κόστος και τα προβλήματα επανάχρησης των κτιρίων, από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΙΚΚΙΚ Γιάννη Βύζικα και Μιχάλη Σαχμασάνογλου καθώς και από τον αντιδήμαρχο ανάπτυξης του δήμου Καβάλας Δημοσθένη Τουλκίδη.

Ακολούθως ο ιδιοκτήτης του Hydrama Grand Hotel στην Δράμα, Μανώλης Λεδάκης και η αρχιτέκτων μηχανικός Αναστασία Σκιπετάρη που είναι συνιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου στην Καβάλα, θα αναφερθούν καλές πρακτικές αξιοποίησης των καπναποθηκών.

Από τη μεριά του ο επίτιμος διευθυντής αναστήλωσης νεώτερων και σύγχρονων μνημείων του υπουργείου πολιτισμού, που είναι επίσης και πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων και μνημείων, Νίκος Χαρκιολάκης, θα αναφερθεί στην επανάχρηση των διατηρητέων κτηρίων και μνημείων καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και οι προοπτικές. Όσο για τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν από την συγκεκριμένη προσπάθεια θα μιλήσει ο νομικός σύμβουλος του ΙΚΚΙΚ Δημήτρης Πανάρετος.

Στη συνέχεια ο αρχαιολόγος της εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας Μιχάλης Λυχούνας θα αναφερθεί στα ζητήματα διαχείρισης του αρχιτεκτονικού αποθέματος στην περιοχή. Τέλος οι καθηγητές χωροταξίας και πολεοδομίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Λαλένης, Δημήτρης Καλέργης, Φωτεινή Ζυγούρη και Έλενα Σαμουρκασίδου θα αναπτύξουν το θέμα «η πολιτιστική κληρονομιά ως βασική διάσταση αειφορίας στο αστικό περιβάλλον. Η ένταξη της «καπνικής  ταυτότητας» της Καβάλας σε ένα συμμετοχικό μοντέλο αστικής αναγέννησης». Οι ομιλίες των εισηγητών θα ολοκληρωθούν στις 20.20 και ακολούθως θα γίνει ένας ανοιχτός διάλογος με τους παραβρισκόμενους.