Μια πλωτή κατασκήνωση δίνει άλλη δυναμική στον εναλλακτικό Τουρισμό της Θάσου

Περιφέρεια ΑΜ-Θ, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, δήμος Θάσου και... 3 ιστιοπλοϊκά σκάφη, αλλάζουν την έννοια της κατασκήνωσης με απώτερο στόχο την προσφορά στην τοπική κοινωνία, στον Τουρισμό και στο Περιβάλλον

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης, μαζί με την αρχηγό της κατασκήνωσης Έλενας Ζουμπουλίδου, μίλησαν για μια πρωτοποριακή δράση, την πλωτή Ναυτοδηγική Κατασκήνωση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού η οποία θα λάβει χώρα από το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 έως την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 στο νησί της Θάσου, όπου θα συμμετάσχουν τα Τοπικά Τμήματα Καβάλας, Ξυλοκάστρου, Νέας Σμύρνης και Βούλας, με απώτερο στόχο την εθελοντική προσφορά.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αντωνιάδης: «Η Περιφέρειά μας στηρίζει το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού του τοπικού παραρτήματος Καβάλας, όπου σε συνεργασία με τα άλλα προαναφερόμενα τμήματα Οδηγισμού θα συμμετάσχουν στη Πλωτή Ναυτοδηγική Κατασκήνωση που θα γίνει από το Σάββατο και για μία εβδομάδα στο νησί της Θάσου. Είναι μια σημαντική προσπάθεια που κάνει το Σώμα Ναυτοδηγικού Οδηγισμού που έχει ως απώτερο στόχο να αναδείξει την αξία του εθελοντισμού. Με τα παιδιά που θα συμμετέχουν σ’ αυτήν τη δράση, έχουμε ως απώτερο στόχο τον καθαρισμό και την σήμανση δύο σημαντικών μονοπατιών στο νησί της Θάσου. Το ένα μονοπάτι αφορά την Ποταμιά με το Υψάριο που είναι ένα πολύ μεγάλο μονοπάτι και τεράστιας φυσιολατρικής αξίας, καθώς επίσης και το μονοπάτι που οδηγεί στο αρχαίο θέατρο του Λιμένα και τους ναούς της Αθηνάς και του Απόλλωνα.

»Η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων είναι και ο περιπατητικός τουρισμός, γι’ αυτό τον λόγο τέτοιες δράσεις που γίνονται  από το ΣΕΟ, είναι πολύ σημαντικές. Επίσης, θα υπάρξει μια ακόμη δράση που θα αφορά τη δημιουργία του θαλάσσιου οδηγού του νησιού της Θάσου για την τουριστική του προβολή που θα αφορά την θαλάσσια χαρτογράφηση, που είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τους τουρίστες που χρησιμοποιούν σκάφη για να ανακαλύψουν τις άγνωστες ομορφιές του νησιού. Αξίζουν συγχαρητήρια στο ΣΕΟ που σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ  αλλά και τον δήμο Θάσου βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Η κ. Ζουμπουλίδου, αρχηγός της κατασκηνωτικής ομάδας, εξηγώντας το τι θα γίνει στο project αυτό είπε: «Έχουμε σχεδιάσει  την Ναυτοδηγική Πλωτή Κατασκήνωση, που θα παρουσιάσουμε φέτος παρέα με τα τοπικά τμήματα Καβάλας, Βούλας και Ξυλόκαστρου στο νησί της Θάσου. Το ιδιαίτερο κομμάτι αυτής της κατασκήνωσης είναι ότι θα γίνει με τρία σκάφη συνδυάζοντας το κομμάτι της ναυτοδηγικής και ναυτικής ζωής που είναι ένα σημαντικό σημείο της τοπικής μας παράδοσης με την κατασκήνωση κοινοτικής ανάπτυξης που είναι προσφορά στον τόπο που επισκεπτόμαστε.

»Με αυτά τα τρία έργα που θα προσφέρουμε στο νησί, δίνουμε τη δυνατότητα στους εφήβους να βιώσουν την προσφορά σε ένα άλλο τόπο, να γνωρίσουν τους κατοίκους του νησιού και να κάνουμε κάτι όμορφο που θα μείνει. Έτσι, οι έφηβοι μπαίνουν στην διαδικασία να εμπλέκονται με τα κοινά και να μπορούν να παίρνουν μέρος σε όλα αυτά.

»Όλοι όσοι θα συμμετέχουμε θα είμαστε 25-30 άτομα, ενώ τα σκάφη προσέφεραν οι  ιδιοκτήτες τους κ. κ. Θόδωρος ΓιαννακούδηςΔημήτρης Πίτατζης και Χριστόφορος Γκριτζελάκης. Τα έξοδα τα καλύπτουν οι εισφορές των παιδιών, αλλά έχουμε βοήθεια από πολλούς χορηγούς, την Περιφέρεια,τον  Δήμο και το Επιμελητήριο».