Δικηγόροι ετών 10! Ένα reunion… δικονομικό με πολλά χαμόγελα αλλά και συγκίνηση [φωτογραφίες]

Η «φουρνιά» των νέων δικηγόρων της Καβάλας του 2008 ξαναβρέθηκαν όλοι μαζί, παρουσία τριών προέδρων του Συλλόγου τους, και έδωσαν ραντεβού για το... 2028!

Ιούλιος 2008. Η Ελλάδα ζει ακόμα στην ουτοπία της ανέμελης καθημερινότητας της, ενώ μια ομάδα νέων παιδιών, πτυχιούχων Νομικής και επιτυχόντων των εξετάσεων του Εφετείου Θράκης συνωστίζεται έξω από μια αίθουσα του παλιού Δικαστικού Μεγάρου όπου στεγαζόταν ακόμα το Πρωτοδικείο Καβάλας, περιμένοντας με αγωνία το επιστέγασμα μακροχρόνιων προσωπικών και οικογενειακών αγώνων. Την ορκωμοσία τους…

Ήταν η νέα «φουρνιά» δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας: η Έφη Γεωργιτσοπούλου, ο Σταύρος Ζαχαριάδης, ο Μάρκος Ζήσου, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, η Έλσα Κεραμιδά, η Νατάσα Κλειτσιώτου και η Έλλη Πετρίδου




Τη δεκαετία που μεσολάβησε κύλησε πολύ… νερό στο αυλάκι! Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε αμέσως μετά την ορκομωσία τους τούς επέβαλε να κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, απαιτητικό, πολλές φορές ακόμα και «εχθρικό». Ο κλάδος της μάχιμης δικηγορίας «χτυπήθηκε» στην Ελλάδα, όπως άλλωστε οι περισσότεροι…

Και όμως, τα χαμόγελα δεν έλειψαν το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιουλίου 2018, όταν εκείνη η «παρέα» του 2008 βρέθηκαν και πάλι όλοι μαζί, ακριβώς δέκα χρόνια μετά, παρουσία μάλιστα των τριών προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας που «πέρασαν» τα χρόνια αυτά: ο Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, ο Αθανάσιος Αθανασίου και ο Γιώργος Γραμμένος.

Δικηγόροι ετών… 10 πλέον, θυμήθηκαν το κοινό τους ξεκίνημα, κοινές αγωνίες και προσπάθειες στην 10χρονη πορεία τους και, στο τέλος, έδωσαν ραντεβού για το… 2028! Για να γιορτάσουν μαζί και τα… 20 χρόνια από εκείνον τον Ιούλιο του 2008 που ορκίζονταν στο παλιό Πρωτοδικείο της Καβάλας.

Νά πώς οι ίδιοι «οριοθετούν» τη σημασία της συνεύρεσής τους αυτής:
«2008. Ελπίδες και όνειρα, μαζί με άγχος και φόβο για το αύριο γεμίζουν τα νεοσύστατα γραφεία μας. Εφόδιά μας οι γνώσεις που αποκτήσαμε στη Νομική Σχολή, αλλά και τις μεταπτυχιακές μας σπουδές. Οι σπουδαίοι δάσκαλοί μας, έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ζωή μας, άνθρωποι που μας οδήγησαν από τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις της σχολής και μας σύστησαν τη μοναδική καθημερινότητα και τα μυστικά του λειτουργήματος του δικηγόρου μαθαίνοντάς μας πρωτίστως να ασκούμε τα καθήκοντά μας ενσυνειδήτως. Μυστικά όπως η καθημερινή μας ενασχόληση με τις συνεχείς αλλαγές που συντελούνται στον χώρο της Δικαιοσύνης και η απαραίτητη διαρκής μας ενημέρωση μέσω του αέναου διαβάσματος, αποτελούν τον μοναδικό τρόπο ανταπόκρισης στις μεγάλες απαιτήσεις της δικηγορίας και τις προσδοκίες των εντολέων μας.

Δέκα χρόνια μετά, Ιούλιος 2018, όλα πλέον έχουν αλλάξει. Το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο έχει ερημώσει, καθώς αντικαταστάθηκε από ένα νέο και σύγχρονο κτίριο σχεδόν ταυτόχρονα μετά την ορκωμοσία εκείνης της παρέας. Αντιστρόφως, η νέα φουρνιά δικηγόρων του 2008 πλέον συμπλήρωσε 10 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, γεμίζοντας από γνώσεις και εμπειρίες μέσα σε αντίξοες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την οικονομική κρίση που όλοι γνωρίζουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωριζόμασταν από τα μαθητικά μας χρόνια και σήμερα δέκα χρόνια μετά χαιρόμαστε που δεν είμαστε απλά και μόνο συνάδελφοι, αλλά φίλοι. Το κέρδος μας είναι ακριβώς αυτό. Που σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, μπορούμε και είμαστε φίλοι!

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας της επαγγελματικής μας ζωής και επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι δυσκολίες δεν μας λύγισαν, αποφασίσαμε να βρεθούμε για να γιορτάσουμε τον συμβολισμό αυτό και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας σε δέκα χρόνια και το έτος 2028, όταν εκείνοι οι νεαροί δικηγόροι του 2008 θα συμπληρώνουν… 20 έτη δικηγορίας!