Ακόμα ένας «Διάλογος» από νέους ανθρώπους ανοίγει στην Καβάλα

Όλα έτοιμα για τη 2η προσομοίωση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με άνοιγμα προς την κοινωνία της Καβάλας και ιδιαίτερα προς τους μαθητές-Τι περιλαμβάνει η φετινή δράση και πού θα φιλοξενηθεί

Είναι αλήθεια ότι τα μεγάλα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα έπαψαν να απασχολούν πια τους Έλληνες που όλο και περισσότερο γυρίζουν την πλάτη, χωρίς να έχουν σχεδόν καμία συμμετοχή στα κοινά.

Οι νέοι άνθρωποι όμως ξεκινούν το μέλλον τους κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια να τα προσεγγίσουν με έναν «Διάλογο». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία υλοποιείται για δεύτερη χρονιά, στην οποία συμμετέχουν νέοι άνθρωποι από πολλές πόλεις της Ελλάδας, σε μια προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία στηρίζεται από τον δήμο Καβάλας, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Η προσομοίωση του «Διαλόγου» έγινε για πρώτη φορά το 2017 και φέτος συνεχίζεται στην Καβάλα 12-15 Ιουλίου 2018, σε ένα τετραήμερο πρόγραμμα που θα γίνει στους χώρους της Δημοτικής Καπναποθήκης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Λυδίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Καβάλας «Νικόλαος Μάρτης» και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, από όπου και η σχετική συνέντευξη Τύπου από τους νέους που θα έχουν τους ρόλου δημάρχου, προέδρου και αντιπροέδρου, με τη συμμετοχή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Γραμμένου ο οποίος ήταν παρών.

Η πρόεδρος του Συνεδρίου «Διάλογος-Προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας»  Μαρίνα Παπαθεμιστοκλέους είπε σχετικά με την προσπάθεια: «Μαζευτήκαμε και φέτος γιατί θα συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθειά μας για να μπορέσουμε να δώσουμε βήμα στους νέους να ακουστούν οι ιδέες τους για έναν καλύτερο δήμο και ένα καλύτερο αύριο. Ο “Διάλογος” φέτος είναι μεγαλύτερος και ανανεωμένος με 80% στην οργανωτική επιτροπή. Πήραμε καινούργια παιδιά, γιατί θέλουμε να ακούσουμε φρέσκες ιδέες. Επίσης, το 70% της Οργανωτικής Επιτροπής είναι γυναίκες. Ο διάλογος είναι ανοικτός στους καβαλιώτες και σε παιδιά από όλη την Ελλάδα γιατί θεωρούμε ότι τα προβλήματα ενός δήμου είναι προβλήματα και ενός άλλου. Από ‘κει και μετά ο “Διάλογος” είναι ένα τετραήμερο συνέδριο που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 με την τελετή έναρξης στην Δημοτική Καπναποθήκη και θα συνεχίσει την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή με διαβουλεύσεις σε δύο επιτροπές, την Οικονομική και την Τουριστική που θα προσομοιωθούν η Οικονομική στο δημαρχείο και η Τουριστική στην αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης” της ΠΕ Καβάλας.

»Τα θέματα των επιτροπών έγιναν ευρύτερα και δυσκολότερα και αρμόζουν σε δυναμικές που έπρεπε να ακουστούν και σε προβλήματα που υπάρχουν και είναι σημαντικά. Η Τουριστική Επιτροπή θα ασχοληθεί με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η Παλιά Καβάλα και κυρίως η Χερσόνησος της Παναγίας, για να αξιοποιηθεί ως τουριστικός προορισμός περισσότερο. Θα ασχοληθούμε και με τους Φιλίππους, γιατί μετά την ένταξή τους στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το θεωρούμε απαραίτητο.

»Η Οικονομική Επιτροπή θα ασχοληθεί φέτος με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αυτό συνεπάγεται με το πώς μπορούν να  γίνουν καλύτερες οι δομές και οι υποδομές του δήμου έτσι ώστε να βοηθηθούν οι ομάδες αυτές, όπως ΑμεΑ, παιδιά, Κοινωνικό Παντοπωλείο, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, κλπ.

»Επίσης, έχουμε φτιάξει και ένα θέμα που μιλάει για οικονομική αναβάθμιση του δήμου, ένα πλάνο οικονομικής μεγέθυνσης μέσα στο οποίο περιλαμβάνουμε μεταφορές, αεροδρόμιο, λιμάνι, Εγνατία Οδό και πολλά άλλα θέματα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Φέτος κάναμε μεγαλύτερο τον “Διάλογο”, γιατί παίρνουν μέρος και αρκετοί μαθητές Λυκείων οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους γι’ αυτόν».

Ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου Διάλογος Κωνσταντίνος Καζανίδης είπε ότι «ο “Διάλογος” φέτος μεγαλώνει και πέρα από την Οικονομική και Τουριστική Επιτροπή δημιουργούμε την Μαθητική Επιτροπή, όπου την Παρασκευή και το Σάββατο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας θα συγκεντρωθούν 30 μαθητές Λυκείων οι οποίοι θα καταθέσουν τη δική του άποψη πάνω στην βιωματική μάθηση, τις υποδομές των σχολείων και το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων για να δημιουργηθεί ένα κείμενο που θα αφορά τους μαθητές και θα παρουσιάζει τα προβλήματα που οι  ίδιοι τα βιώνουν. Επιπλέον, δημιουργούμε τον “Διάλογο των πολιτών”, διότι πέρα από νέοι είμαστε και πολίτες της Καβάλας και της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ημερίδα ακαδημαϊκού χαρακτήρα που θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο της Λυδίας την Παρασκευή το πρωί όπου θα μας τιμήσουν τέσσερις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια: Μακεδονίας, ΔΠΘ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ευχαριστούμε τον δήμο και τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και όλα τα γραφεία που μας βοήθησαν να γίνει αυτός ο “Διάλογος”».

Η «Δήμαρχος» του Διαλόγου Τζιανοπούλου Σταυρούλα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας είπε ότι «όταν ξεκίνησε η προσομοίωση ήταν για ‘μένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου να καταλάβω τα προβλήματα μιας μεγαλύτερης πόλης και κατά πόσο ταυτίζονται με τη δική μου πόλη. Καθώς ξεκίνησα να κάνω την έρευνα συνειδητοποίησα πως όλες οι πόλεις αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Είναι η πρώτη προσομοίωση που δίνει βήμα στους νέους, έχει οργανωθεί από νέους κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μιλάμε για ζητήματα καθημερινά που αντιμετωπίζουμε και βλέπουμε κάθε μέρα μπροστά μας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ο “Διάλογος” ήρθε και θα μείνει στην πόλη της Καβάλας, αλλά κάτι ανάλογο θα γίνει και σε άλλες πόλεις».

Τέλος, ο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος είπε: «Η παρουσία μου σήμερα εδώ, θέλει να τονίσει την σημασία και την προσοχή που δείχνει ο δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο στην προσπάθεια που κάνετε. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας. Σε μια εποχή που η κοινωνία και οι νέοι άνθρωποι αποστρέφονται την πολιτική εσείς δείχνετε αυτό το ενδιαφέρον συμμετέχοντας σ’ αυτήν την προσπάθεια. Είναι μια τολμηρή προσπάθεια και είμαι σίγουρος πως όλοι εσείς της Οργανωτικής Επιτροπής και οι συμμετέχοντες αναλογίζεστε την σημασία της Δημοκρατίας.

»Στην ουσία είναι μια μεγάλη προσπάθεια για ανόρθωση της πατρίδας και του τόπου μας σε μια δύσκολη εποχή την οποία εσείς κυρίως έχετε να αντιμετωπίσετε, με τα προβλήματα που είναι μπροστά σας. Αφού τολμάτε και συμμετέχετε σ’ αυτήν τη διαδικασία σημαίνει ότι έχετε τις δυνατότητες να αντεπεξέλθετε σε όλες τις δυσκολίες που αύριο θα αντιμετωπίσετε μέσα από ένα ενεργό ρόλο που θα παίξετε στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο δήμος Καβάλας, η δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σας χαιρετίζουμε και ευχόμαστε και το δεύτερο Συνέδριο με διευρυμένες εκδηλώσεις να έχει απόλυτη επιτυχία».