Εγκωμιαστικά σχόλια από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στο camp της Καβάλας

Ποια συμπεράσματα έβγαλε η γενική εισηγήτρια για τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την επίσκεψή της στα camp της Αθήνας, της Καβάλας, της Δράμας και της Μυτιλήνης

Την Αθήνα, την Καβάλα, τη Δράμα και τη Μυτιλήνη επισκέφθηκε από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου 2018, η βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Πέτρα ντε Σούτερ (Βέλγιο, SOC) για την προετοιμασία έκθεσης με θέμα «Ελληνικά νησιά: πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Η Πέτρα ντε Σούτερ είναι γενική εισηγήτρια για τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών της Επιτροπής της ΚΣΣΕ για τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και τα εκτοπισμένα άτομα.

Όπως αναφέρει το cnn.gr, η Πέτρα ντε Σούτερ δήλωσε μετά την επίσκεψή της, η κατάσταση για τους αιτούντες άσυλο εξακολουθεί να είναι άθλια στο ελληνικό κέντρο υποδοχής και αναγνώρισης στη Μόρια, που φιλοξενεί σήμερα 7.500 άτομα. Οι άνθρωποι στη Μόρια υποφέρουν σε καταλύματα που βρίσκονται υπό συνθήκες έντονου υπερπληθυσμού, σε αντίθεση με τα κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ με χρηματοδότηση από την ΕΕ στην Καβάλα και τη Δράμα στην ηπειρωτική Ελλάδα, για παράδειγμα.

Περίπου 3.000 άτομα φθάνουν κάθε μήνα με σκάφη από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας (περισσότεροι από 50 φθάνουν καθημερινά) κυρίως από τη Συρία, αλλά και από τη Μιανμάρ, το Αφγανιστάν, την Αλγερία και την Αϊτή.

«Συγχαίρω τις τεράστιες προσπάθειες των ελληνικών Αρχών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολυάριθμων ΜΚΟ, αλλά βλέπω ότι απαιτούνται επειγόντως πρόσθετες ενέργειες: να μειωθεί ο χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου, να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο σε άλλους καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της αίτησής τους, να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα οι διεθνείς συμφωνίες, μεταξύ άλλων για τη μετεγκατάσταση ή την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, καθώς και να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των λαθρεμπόρων που απειλούν καθημερινά τη ζωή και την αξιοπρέπεια πολλών ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης», πρόσθεσε.

«Αυτά είναι μερικά βασικά μέτρα για να αποφευχθεί η συνέχιση αυτής της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης. Απαιτείται επείγουσα δράση από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε η Πέτρα ντε Σούτερ.

«Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, η Συνέλευση θα πρέπει να διερευνήσει τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της κρίσης βραχυπρόθεσμα και να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα τα βασικά αίτια σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης με τη μετεγκατάστασης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αυτών των ατόμων που αναζητούν προστασία» ανέφερε Πέτρα ντε Σούτερ.