«Μάχη» προ των ακαδημαϊκών πυλών στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ για να μη γίνει «παράρτημα» της Θεσσαλονίκης

«Δε θα είμαστε εύκολοι στις διαπραγματεύσεις και δε θα πέσουμε αμαχητί» διαμηνύει ο πρύτανης του Ιδρύματος Δημήτρης Μπαντέκας, με φόντο επικείμενη συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που σήμανε και την επανεκκίνηση της διαβούλευσης για τη συγχώνευση των ΤΕΙ ΑΜ-Θ και Σερρών με το Διεθνές Πανεπιστήμιο σχολιάζει ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας.

Όπως δήλωσε σε παρέμβασή του στον ALPHA Radio 88,6: «Tο υπουργείο έχει πάρει το πόρισμα από ‘μας για συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας και ΤΕΙ Σερρών. Στη συνέχεια το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πήγε στο Αριστοτέλειο να συζητήσει, αλλά δεν τα βρήκε  μαζί τους, μετά απευθύνθηκε στα πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και πάλι δεν τα βρήκε. Το αποτέλεσμα είναι να πάει στον υπουργό και να ζητήσει να μπει στο δικό μας σχήμα. Το υπουργείο το δέχτηκε και τώρα ο υπουργός θα κάνει μια επιτροπή με κάποια άτομα για να συζητήσουμε την περίπτωση να μπει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σ’ αυτό το εγχείρημα.

»Δεν έχουμε συνεδριάσει ακόμα με αυτήν την επιτροπή και δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται το θέμα. Εν τω μεταξύ τα Πρυτανικά Συμβούλια Καβάλας, Σερρών και Θεσσαλονίκης είχαν μία συνάντηση στις Σέρρες και σε ό,τι αφορά τα τμήματα δεν αποτελούν πρόβλημα για ‘μας. Υπάρχει μια Σχολή Μηχανικών και Οικονομικών που δεν πέφτει πάνω στα δικά μας τμήματα, ούτε των Σερρών. Από ‘κει και μετά όμως, πού θα οδηγήσει αυτή η κοινωνική στάση, τι θα γίνει στο μέλλον; Μπορεί τώρα να μην έχει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ηγεμονική στάση, όμως αργότερα;

»Οι καθηγητές του ΤΕΙ της συμπρωτεύουσας είναι γύρω στους 250 και των Σερρών 150. Η μελλοντική επιλογή για τους πρυτάνεις στο μέλλον μπορεί να προέρχεται από τη διοίκηση της Θεσσαλονίκης και αυτό μπορεί να μας καταστήσει παραρτήματα και πρέπει να διασφαλίσουμε τη θέση μας με κάποιον τρόπο. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό το εγχείρημα, ας μείνει η Θεσσαλονίκης απ΄ έξω.

»Το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να σταθεί μόνο του ή να συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Κοζάνης ή με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και απ΄ ό,τι βλέπουμε η επιλογή τείνει να γίνεται προς τα ανατολικά και όχι προς τα δυτικά. Οι διαβουλεύσεις δε γίνονται στο πόδι. Θα πρέπει να οριστεί εκ νέου επιτροπή με τα άτομα που θέλει η Θεσσαλονίκη. Το Διεθνές, θα πρέπει να πούμε, έχει μια ιδιαίτερη αποστολή, ούτε και θέλαμε να γίνει όπως το Αριστοτέλειο ή της Μακεδονίας.

»Εμείς θέλουμε το Διεθνές να μείνει όπως ήταν, δηλαδή να έχει το δικαίωμα να κάνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τμήματα εκτός μηχανογραφικού, γιατί έχει αυτή τη δυνατότητα από τον ιδρυτικό νόμο. Εκείνος που θα έχει τον τελικό λόγο είναι η επιτροπή, αλλά στο τέλος θα αποφασίσει το υπουργείο, το οποίο όμως δεν μπορεί να ξέρει αν θα είμαστε εμείς μέσα στο σχήμα στο τέλος, γιατί αν δε μας αρέσει, θα παραμείνουμε ΤΕΙ και η Καβάλα και οι Σέρρες.

»Φυσικά και μπορούμε να συνεχίσουμε μόνοι μας ή να πάμε προς το Δημοκρίτειο. Αυτή η αλλαγή πλεύσης όμως έχει  φέρει αναστάτωση. Όμως εμείς στις διαπραγματεύσεις μας δε θα είμαστε εύκολοι και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε το Ίδρυμά μας, τις σχολές μας και στο μέλλον να είναι βιώσιμα τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας. Από ‘κει και μετά θα δούμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως δε θα πέσουμε αμαχητί».

Η άλλη πρόταση προς το υπουργείο

«Θα πρέπει να σημειώσω πως κάναμε κι άλλη πρόταση προς το υπουργείο, να προχωρήσει αυτή η πρόταση, να γίνει ο νόμος για τη συγχώνευση Διεθνούς Πανεπιστημίου, ΤΕΙ ΑΜ-Θ και Σερρών και στη συνέχεια ας έρθει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να συζητήσει μαζί μας. Αλλά απ΄ ό,τι καταλαβαίνω το υπουργείο θέλει από νωρίς να το συμφωνήσει. Όλα αυτά θα τα δούμε με τις επιτροπές και το υπουργείο και θα δούμε πώς θα διασφαλίσουμε το μέλλον μας. Δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του Ιδρύματός μας μελλοντικά, ούτε πρόκειται να γίνουμε παράρτημα της Θεσσαλονίκης», επανέλαβε ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Πότε θα γίνουν οι αλλαγές

Όσο για το πότε θα τεθεί σε λειτουργία το νέο εκπαιδευτικό σχήμα, ο κ. Μπαντέκας είπε: «Τον χρόνο που μπορεί να γίνει αυτό το εγχείρημα δεν το γνωρίζω εγώ, παρά μόνο το υπουργείο. Να φανταστείτε πως από τη στιγμή που θα παραδοθεί ένα τέτοιο πόρισμα, χρειάζονται δυόμιση μήνες για να το ψηφίσει, διότι πρέπει να περάσει από διαβούλευση, από νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, έχει μια διαδικασία για να φτάσει να γίνει ένας νόμος, κάτι που δε γνωρίζουμε εμείς, παρά μόνο το Σύνταγμα. Χρειάζεται χρόνος για όλα αυτά. Εκείνο που θέλουμε είναι να έχουμε ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να υπάρχει βιωσιμότητα στο μέλλον».